actueel

Aan de slag met zelfmanagement…maar hoe?

Zelfmanagement, persoonsgerichte zorg, eigen regie… daar wilt u mee aan de slag! Maar waar te beginnen? Reos adviseert zorggroepen bij het implementeren van zelfmanagement en heeft vijf  stappen voor u op een rij gezet. 

1. Droom Wakker de motivatie van zorgprofessionals zelfmanagement aan door hen te laten dromen over hun ideale consult. Hoe maken wij het leuker en effectiever? Voor de zorgprofessional én de patiënt? Schrijf uw dromen op en deel deze visie met uw zorgprofessionals en patiënten. Reos kan u en uw team begeleiden in deze droomreis naar andere tijden.  

2. Onderzoek Maak gebruik van de Scan & Plan van Zelfzorg Ondersteund!. Samen met een consulent van ZO! brengt u in kaart waar u staat en hoe u een stap verder kunt komen met de implementatie van zelfmanagement. Beschouw uw patiënten als uw beste adviseur. Vraag hen wat aanspreekt en wat niet. Waar lopen zij warm voor? Reos beschikt over leuke werkvormen om met uw patiënten in gesprek te gaan.   

3. Plan Begin niet in het wilde weg, maar maak een plan. Plan activiteiten gericht op patiënten, zorgverleners en organisatie. Uit onderzoek en praktijk blijkt dat dit leidt tot een succesvolle implementatie. Een plan van aanpak is onderdeel van het Scan & Plan traject. Als extra financiële middelen nodig zijn voor het uitvoeren van het plan, kunt u een beroep doen op de middelen die zorgverzekeraars gezamenlijk beschikbaar hebben gesteld met een zogenaamde Kom-Verder-Aanvraag. Reos heeft ervaring met het opstellen van een plan van aanpak en een Kom-Verder-Aanvraag. Wij helpen u hier graag bij.  

4. Doe Zelfmanagement ondersteunen vraagt nieuw gedrag van zorgprofessional en patiënt. De meest effectieve manier om te leren is: het doen! Na een training blijkt de werkelijkheid echter weerbarstig. Terug in de spreekkamer is de verleiding groot om terug te schieten in het oude gedrag. Intervisie, (peer)coaching en feedback zijn beproefde methoden om te doen én te blijven doen. 

Reos begeleidt de gewenste gedragsverandering bij zorgprofessionals met o.a. het leertraject Zelfmanagement en de workshops multidisciplinair werken met het individueel zorgplan en persoonsgerichte consultvoering. En omdat uw patiënt ook in deze fase uw beste adviseur is werken wij met patiënten-klankbordgroepen en themabijeenkomsten voor patiënten.   

5. Evalueer Elk team, elke organisatie, elke patiëntengroep is weer anders. Vraag u af: Wat werkt wel, wat werkt niet? Waar moeten wij nog extra op inzetten? Wie zijn onze ambassadeurs en hoe zetten wij die beter in? Reos begeleidt u en uw team om resultaten zichtbaar te maken en enthousiast de volgende stappen te zetten naar een succesvolle implementatie van zelfmanagement.  

Wilt u de zorg persoonsgerichter maken, een discussie voeren over zelfmanagement of patiënten betrekken bij het verbeteren van uw zorg? Neem contact op met John HoenenEllen Binnema of Eva van Steenbergen.

Top