actueel

Eerstelijnszorg in Haarlemmermeer volop in ontwikkeling: samen richting 2030 

De eerstelijnszorg in Haarlemmermeer maakt stappen naar een toekomstbestendig zorgsysteem, vanuit de Visie Eerstelijnszorg 2030. Deze visie richt zich op samenwerking om de groeiende zorgvraag en veranderende zorgbehoeften op te vangen. Een sleutelrol is weggelegd voor zowel multidisciplinaire als monodisciplinaire samenwerkingsverbanden in de eerstelijnszorg.  

Doel voor 2030 is dat elke regio in Nederland een Regionaal eerstelijns samenwerkingsverband kent. Met Zorggroep Haarlemmermeer (ZGH), waarin een aantal disciplines vertegenwoordigd zijn, heeft de regio een mooie startpositie. Vanuit een onafhankelijke rol zit Reos sinds dit jaar met de verschillende partijen om tafel om dit verder te brengen.  

Sterke monodisciplinaire samenwerking als basis 

Een van de belangrijkste voorwaarden is het versterken van monodisciplinaire samenwerkingsverbanden binnen de eerstelijnszorg in de Haarlemmermeer. Dit betekent dat zorgverleners binnen dezelfde discipline – zoals huisartsen, apothekers en paramedici – nauwer gaan samenwerken om kennis te delen en de kwaliteit van zorg te verhogen.  

“Sterke georganiseerde monodisciplines ontstaan niet vanzelf”, vertelt Reos-adviseur Jan Kamp. Reden om in de Haarlemmermeer de Stichting Samenwerkende Apotheken Haarlemmermeer (SSAH) en de Huisartsenvereniging Haarlemmermeer (HVH) te faciliteren tijdens hun stappen richting verdere professionalisering.  

Richting en uitvoeringskracht 

“Samen met de partijen kijken we naar missie, visie en doelen voor de komende jaren”, aldus Jan. “Deze vertalen we naar concrete acties op korte termijn, waar we in ondersteunen. Zo krijgen de samenwerkingsverbanden naast richting ook executiekracht.” 

Ook wordt met paramedici het gesprek gevoerd over verhoging van de organisatiegraad. Met steun van Reos verkennen zij manieren om hun samenwerking te versterken om hun rol in de eerstelijnszorg te vergroten.  

Goede energie van samenwerken  

Zo ontstaat steeds meer een cultuur van samenwerking, een belangrijke voorwaarde om samen verder te komen en formele structuren met elkaar te creëren. “Vertrouwen, gedeelde doelen en het op tafel krijgen van belangen vormen het fundament voor elke vorm van samenwerking,” stelt Jan. “Eerst daten, verliefd worden, op vakantie, willen trouwen en dan pas de huwelijkse voorwaarden, het werkt niet andersom.” 

Geïnspireerd worden en elkaar beter leren kennen in een relaxte omgeving is dus het uitgangspunt. Op de drukbezochte conferentie ‘Praktijk van de Toekomst’, mede georganiseerd door Reos, zijn op dit gebied weer mooie stappen gezet. Zorgprofessionals kwamen samen om te praten over hoe de eerstelijnszorg in 2030 eruit zou moeten zien met innovatie, samenwerking en verandering als centrale thema’s.  

Vooruitkijken naar 2030 

De eerstelijnszorg in Haarlemmermeer zet dus belangrijke stappen richting 2030, een toekomst waarin kwalitatieve en toegankelijke zorg voor alle inwoners centraal staat. Samen bouwen we daaraan verder vanuit het motto dat op de conferentie Praktijk van de Toekomst naar voren kwam: “We moeten samen verder, we kunnen samen verder, en we doen het!" 

Stefan Fiselier, directeur-bestuurder van Zorggroep Haarlemmermeer stelt het als volgt: "Elkaar vinden in een gedeeld belang. Zo komen we tot de beste zorg voor de Haarlemmermeer." Huisarsten Vereniging Haarlemmermeer bedrukt het doel dat de zorg toekomstbestendig wordt, met oog voor de complexere zorgvragen van patiënten en het behoud van de kernwaarden van de huisartsenzorg, zoals continuïteit en kwaliteit. "In het licht van Visie 2030 is het daarom zeer belangrijk dat de Huisartsen Vereniging zich ontwikkelt tot een toekomstbestendige belangenvereniging. Reos is hier een grote ondersteuning."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top