actueel

“Het is keihard nodig ons als paramedici regionaal goed te organiseren”

José Temmink, ergotherapeut

José Temmink werkt sinds 1984 als ergotherapeut en heeft een eigen praktijk. Ze werkt grotendeels in de ouderenzorg, waarvan al meer dan 20 jaar in de eerstelijn in de regio Gouda. José is lid van de werkgroep die de ontwikkeling van het Paramedisch Platform Midden-Holland voorbereidt. We bellen haar om te vragen waarom dit belangrijk is.                      


We moeten ons organiseren als we willen laten zien wat we kunnen betekenen
“Paramedici moeten zich goed realiseren dat de eerstelijns zorg in toenemende mate  lokaal en regionaal georganiseerd en gefinancierd wordt”, is haar eerste reactie. “Als we daarbij willen aansluiten en willen laten zien wat wij kunnen betekenen in de eerstelijns zorg, dan moeten we ons ook zo organiseren. Doe je dat niet, dan kom je gewoon niet of minder snel terecht in zorgplannen of ondersteuning vanuit het zorgdomein en sociaal domein.”

Dat samenwerking loont merkt José in haar eigen beroepspraktijk bijvoorbeeld in het project ‘Kwetsbare ouderen’ vanuit Stichting Gezond in  Boskoop en vanuit de samenwerking met het Paramedisch Team Waddinxveen. “Samenwerking is echt essentieel voor de groep mensen die langer thuis woont”, vertelt ze. “En als je elkaar kent, dan weet je ook van elkaar wat je kunt betekenen in de zorg en dan weet je elkaar ook te vinden.”

De financiering gaat veranderen en we moeten zorgen dat we daarbij aan tafel zitten
Maar het gaat niet alleen om de samenwerking tussen de verschillende beroepsgroepen, benadrukt José: “We moeten ons ook goed realiseren dat de financiering gaat veranderen en dat de huisartsen in het zorgdomein en gemeentes in het sociaal domein daar een heel andere en belangrijke rol in krijgen. Ik merk dat dit bij veel collega’s nog redelijk onbekend is. Maar willen we ons als beroepsgroep goed profileren, dan moeten we ons organiseren. Daarom maak ik me sterk voor de komst van het Paramedisch Platform Midden-Holland. En ik hoop dat veel collega’s - naast de ergotherapeuten ook de fysiotherapeuten, diëtisten, oefentherapeuten, podotherapeuten en logopedisten - zich goed laten informeren.”

Kom naar de bijeenkomst op 27 juni
Op 27 juni is er een kennisbijeenkomst voor paramedici, waar meer wordt verteld over deze ontwikkelingen en de oprichting van het Platform Paramedici Midden-Holland. Deze bijeenkomst is van 15.30 tot 20.30 in Reeuwijk. Deelname is gratis, u kunt zich hier direct aanmelden.

Meer informatie
Lees meer over het Platform Paramedici Midden-Holland i.o. en de achterliggende ontwikkelingen. 

Top