actueel

“Ik wil geen pillen meer slikken”

Frits Kamphorst heeft diabetes en gebruikte Insuline en Metformine. Tot zijn dochter, die zelf een schildklieraandoening heeft, zich verdiepte in het effect van voeding op een chronische aandoening. Zij spoorde haar vader aan het heft in eigen hand te nemen. Frits pakte de handschoen op en ging aan de slag. Binnen één maand was de insuline vervangen door medicijnen.


Een maand later waren ook die medicijnen overbodig. De Metformine afbouwen duurde langer, maar is ook gelukt.

Eigen regie
Zorggroep Krimpen heeft een vijftal patiënten gevraagd mee te denken bij de implementatie van persoonsgerichte zorg. In deze patiëntenklankbordgroep adviseren patiënten vanuit hun eigen ervaringen de zorgverleners. Het zijn inspirerende bijeenkomsten over hoe patiënten eigen regie voeren in hun leven met een chronische aandoening. Frits Kamphorst, één van de leden van de patiëntenklankbordgroep, vertelt zijn verhaal en zijn POH, Karishma Badloe vertelt hoe zij omgaat met een patiënt die zijn eigen regie voert.

Informatie zoeken
Brood eet Frits niet meer. Frits: ‘Ik eet koolhydraat arm. Heel af toe eet ik nog een aardappel, maar ik heb liever groenten en peulvruchten. Frits zoekt het internet bijna dagelijks af naar informatie. ‘Als ik even ga zitten om een kopje koffie te drinken, heb ik altijd mijn IPad op schoot liggen. Dan zoek ik het nieuws op, maar ook informatie over voeding’. 

Karishma Badloe, POH, begeleidt Frits. Zij vindt het prettig dat hij zelf zoveel opzoekt en de regie pakt over het leven met zijn aandoening. Karishma: ‘Frits heeft altijd wel een paar vragen als hij op consult komt. Hij laat dan zien wat hij heeft gevonden aan informatie en vraagt mijn advies. Soms moet ik eerst zelf op onderzoek uit, voor ik antwoord kan geven. Dan komen wij er op terug in een volgend consult of ik bel hem tussendoor’.  

Het beantwoorden van zijn vragen betekent soms dat er geen tijd is om het protocol helemaal door te lopen. Karishma: “Ik vind het belangrijk om de vragen van de patiënt te beantwoorden, daar kom je toch voor bij je POH als patiënt? Soms betekent dit, dat ik keuzes maak in wat ik wel en niet doe aan handelingen die het protocol voorschrijft. Gek genoeg, blijkt aan het eind van het consult dat ik de dingen die echt ‘moeten’ altijd de revue heb laten passeren’.

Voeding en bewegen
Als een dokter Frits medicijnen voorschrijft is hij erg kritisch. Frits: ‘Ik wil geen pillen slikken als ik het ook met anders eten en bewegen op kan lossen. Dus als een huisarts of medisch specialist mij medicijnen voorschrijft, is mijn eerste vraag: kan het ook zonder?’ Frits merkt dat artsen steeds meer openstaan voor deze aanpak. Hij vermoedt dat alle aandacht voor voeding en bewegen in de media hiervoor heeft gezorgd. Frits: ‘Je moet wel zelf aangeven dat je geen medicijnen wilt. Maar ik heb laten zien dat mijn aanpak werkt. Dat is een krachtig argument in het gesprek met je dokter’.

Frits is er van overtuigd dat kruiden, vitamines en Omega 3 een heilzaam effect hebben op je lichaam. Frits: ‘Kurkuma bijvoorbeeld, heeft een positief effect op heel wat lichaamsfuncties, dus dat is één van de kruiden die ik regelmatig gebruik. Ik heb een hele nieuwe wereld ontdekt over hoe je gezond én lekker kan eten. Pakjes met kant-en-klaar-producten komen er bij mij dus ook niet meer in!’.

Karishma: ‘Het gebruik van kruiden is geen onderdeel van de richtlijn, dus ik kan hierover niet adviseren. Als Frits eerst wil proberen met voeding of kruiden een bepaalde bloedwaarde te beïnvloeden, dan ga ik hier wel in mee. Dan meten wij die waarde regelmatig en volgen het effect. Als het werkt, prima. Werkt het niet, dan sturen wij alsnog bij met medicatie’.

Zelf meten is zelf weten
Frits meet soms meerdere keren per dag zijn bloedsuiker met strips, soms dagen niet. Frits: ‘Als ik een stuk fruit heb gegeten, wil ik weten wat het effect is op mijn bloedsuiker. Dus dan meet ik een paar keer. Dan weet ik voor een volgende keer hoe ik dat in mijn voeding kan inpassen’. Frits houdt ook andere bloedwaarden in de gaten door ze te noteren. Frits: ‘Ik wil door gebruik van bepaalde voeding en kruiden mijn bloedwaarden beïnvloeden. Om te weten of dat lukt, houd ik ze bij op een lijst. Het is ook handig dat als je met je artsen praat, je kan laten zien wat de ontwikkeling is’. 

Gezond en wel
Frits zit goed in zijn vel. Frits: ‘Ik voel mij gezond, ook al heb ik wel wat complicaties zoals polyneuropathie. Eén van de belangrijkste dingen is dat mijn voeten niet meer dik zijn. Ik kon niet meer lopen, zo dik waren ze. Nu wandel ik elke dag een paar keer. Als ik boodschappen ga doen, ga ik naar de verre supermarkt. Lopend in plaats van met de auto. Heerlijk!’.

Reos adviseert zorggroepen bij het versterken van de eigen regie van patiënten. Lees hier meer over op de programmapagina Effectief eigen regie realiseren

Neem contact op met Eva van Steenbergen 

Top