actueel

Maria van den Muijsenbergh key note spreker symposium ‘Nu begrijp ik je!’

Maria van den Muijsenbergh

Maria van den Muijsenbergh is key note spreker op het symposium op 19 april in Leiderdorp. Zij is bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen en persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc. Zij zal op het symposium uitleg geven over gezondheidsverschillen en hoe je beperkte gezondheidsvaardigheden herkent.

Maria pleit voor een integrale aanpak om gezondheidsachterstanden te verminderen: “Een sterke, populatiegerichte, eerstelijnsgezondheidszorg draagt wereldwijd bij aan het verkleinen van gezondheidsverschillen en aan equity van zorg.”

Zorgverleners overschatten vaak de gezondheidsvaardigheden van hun patiënten. Uit Engelstalig onderzoek blijkt dat huisartsen schatten dat 10% van hun patiënten lage gezondheidsvaardigheden hebben, terwijl dit in werkelijkheid bij 36% van de patiënten het geval was. 

Huisarts: “Laatst vertelde een man, die al zo’n 30 jaar een patiënt in mijn praktijk is, dat hij niet kan lezen en schrijven. Hij heeft het voor iedereen verborgen gehouden. Het was de eerste keer dat hij zonder zijn vrouw naar het spreekuur kwam.” Zie het boek Zorg voor laaggeletterden, migranten en sociaal kwetsbaren in de huisartsenpraktijk.

Oratie Maria van den Muijsenbergh
In haar oratie van vrijdag 9 maart 2018 licht Van den Muijsenbergh toe wat gezondheidsverschillen zijn, waardoor ze veroorzaakt worden, wat we er aan kunnen doen en waarom we er nu mee aan de slag moeten.

Achtergrond
Van den Muijsenbergh behaalde haar artsendiploma in Leiden en werkte hier enige tijd als huisarts. Maria werkte lange tijd bij het Universitair Gezondheidscentrum Heyendael Nijmegen, een huisartsenpraktijk met veel migranten en sociaal kwetsbare patiënten. Ze richtte de Praktijk Buitenzorg op, waar dak- en thuislozen en ongedocumenteerde migranten in Nijmegen terecht kunnen voor sociaal medische hulp. Naast huisarts is ze ook als senior onderzoeker en universitair docent verbonden aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc.

Meld u aan voor het symposium over gezondheidsverschillen
Komt u ook naar het symposium 'Nu begrijp ik je!' op 19 april 17.00-21.00 uur in Leiderdorp? Meld u dan nu aan via het aanmeldingsformulier.

Het symposium wordt georganiseerd door het Achterstandsfonds Leiden Noord en Alphen aan den Rijn. Het fonds wordt beheerd door Reos, in samenwerking met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Elk jaar worden er samen met de huisartsen uit de achterstandswijken plannen gemaakt en activiteiten uitgevoerd. 

Top