actueel

Net-Werken verbindt medisch en sociaal domein

Alphen aan den Rijn telt een grote hoeveelheid aan zorgverleners en professionals uit het sociaal domein. Reos organiseerde in opdracht van de gemeente en diverse zorgorganisaties verenigd in AKO een Net-Werken bijeenkomst. Een groot succes gezien de grote opkomst en het vele aantal netwerkmomenten. Een ‘levende sociale kaart’ is gemaakt. 

Netwerk in de eigen wijken vergroten
De werkgroepleden hebben als ambassadeurs goed werk geleverd want er waren meer dan honderd (zorg)professionals en vrijwilligers op de eerste bijeenkomst Net-Werken in Alphen aan den Rijn voor de wijken Centrum en West (wijken Kerk en Zanen, Hoorn, Hoge & Lage Zijde en Rietveld). Deelenemers noemden dat het goed is om andere organisaties te leren kennen die actief zijn in de buurt of de eigen organisatie te profileren.

Marieke van Schie: "Om goede zorg en ondersteuning te kunnen bieden aan inwoners is goede samenwerking tussen professionals een vereiste. Vaak ontbreekt een logische structuur waardoor men elkaar niet kent of weet te vinden. Reos formeerde een werkgroep waarin de zorg- en welzijnsorganisaties en het sociaal domein vertegenwoordigd waren. Met deze werkgroep is in drie bijeenkomsten toegewerkt naar een bijeenkomst Net- Werken. Met het aanleggen van een databestand voor genodigden hadden zij in aanzet al een mooie sociale kaart gevormd."

Netwerktafels, thematafels en live matchen
Na een plenaire opening van wethouder Han de Jager vormden zich netwerktafels en thematafels. Aan de thematafels werden wijkoverstijgende thema’s besproken zoals jeugd en kwetsbare inwoners. Bij de netwerktafels werd uitgewisseld wie wat voor elkaar kon betekenen. Er waren ook ‘live matchers’ aanwezig, die verschillende personen aan elkaar koppelden. De ontmoetingen bleken erg nuttig; er werden meteen afspraken gemaakt en
e-mail adressen uitgewisseld.

Inge van Oostende en Anneke Jansen, gebiedsadviseurs van Alphen aan den Rijn en leden van de werkgroep; “We willen juist met dit Net-Werken event veranderingen brengen en zorgen voor meer logische contacten tussen het medisch en sociaal domein. Mooi is het wanneer de samenwerking verbetert en het wijkgericht werken makkelijker van de grond kan komen. De organisatie van de bijeenkomst heeft ons ook al veel nieuwe contacten opgeleverd!”

Goed draaiboek voor vervolg
Reos adviseerde bij de opstart van de werkgroep en de bijeenkomsten. Zoals het er nu naar uit ziet gaat de werkgroep zelfstandig verder en zullen zij jaarlijks meerdere Net-Werken bijeenkomsten organiseren. 

De deelnemers van de werkgroep Net-werken zijn de gemeente Alphen aan den Rijn (Gebiedsadviseurs Inge van Oostende en Anneke Jansen),  Alphen op één lijn (Ernst-Jan Troe huisarts en Jeritza van Vliet POH), Tom in de Buurt (Carolien Satink en Richard Keijser) , CJG (Pascaline Imhof), thuiszorgorganisaties (Anne Bos en Lindy Lens). 

Co-financiering
Reos verzorgde deze Net-Werken bijeenkomst uit co-financiering van de gemeente en uit gelden ter versterking van de eerste lijn.

Ook logische verbindingen leggen en een Net-Werken bijeenkomst organiseren? 
Tijdens een bijeenkomst Net-Werken wordt de juiste basis gelegd voor een vruchtbare samenwerking. Reos ontwikkelde een aanpak om een energieke bijeenkomst neer te zetten. Ook een Net-werken bijeenkomst opzetten in uw wijk? Neem contact op met Marieke van Schie. Na een eerste Net-Werken bijeenkomst beschikt u over een draaiboek om zelf vervolg Net-werken events te organiseren voor uw wijk. 

Krijg een impressie van het Net- Werken Event in Alphen aan den Rijn (film) 

Neem contact op met Marieke van Schie of bel 071 566 18 18.

Goede lokale samenwerking tussen zorg, welzijn en het sociaal domein is belangrijk. Maar hoe organiseert u dat? Reos adviseert.

Top