actueel

Nieuwe intervisie bijeenkomsten Palliatieve zorg voor huisartsen

Zeven intervisiebijeenkomsten voor huisartsen

Ongeneeslijk zieke patiënten begeleiden in de palliatieve fase is mooi maar ook intensief. Hulpverlening aan anderen kan niet zonder goede zelfzorg. Reos en Transmuralis organiseren zeven intervisiebijeenkomsten voor huisartsen begeleid door palliatief consulenten.

Intervisie
Tijdens deze bijeenkomsten komen thema’s als palliatief redeneren, pijn, stervenshulp, palliatieve sedatie en euthanasie aan de orde, net als de verschillende ziektebeelden. Ook is er aandacht voor de fysiologie van het sterven; hoe verloopt een natuurlijk sterfbed en wat houdt stervenshulp in?

Uiteraard komen ook de ethische en morele vragen, die ten grondslag liggen aan moeilijke beslissingen, aan de orde. Evenals de menselijke kant van het huisartsenvak: hoe gaat u om met druk van de familie en hoe gaat u om met een gevoel van machteloosheid? Hoe komt u uzelf tegen bij confrontatie met het levenseinde? 

Werkwijze 
De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 huisartsen. De bespreking verloopt volgens het intervisie model. Dit is gebaseerd op het idee dat reflectie een instrument is ter kwaliteitsverbetering. Het gaat niet over goed of fout beleid, maar: wat is er aan de hand, wat is nodig, wat is wenselijk, hoe staat u er zelf in? 

Per keer worden eerst actuele praktijkverhalen besproken. Vervolgens komen cases volgens het thema van die avond aan bod. Deze worden voorbereid volgens een vast format. Het kan gaan om een korte ontmoeting op de dokterspost of een lange begeleiding. Elke ervaring uit de praktijk is de moeite waard te bespreken. De consulenten bewaken het proces, stellen verdiepende vragen en zorgen voor kennisoverdracht.

Leerdoelen

  • U krijgt meer zelfvertrouwen bij de vaak complexe situaties. 
  • Uw algemene kennis van de palliatieve zorg neemt toe. 
  • U leert het ‘palliatief redeneren’, probleem georiënteerd denken. 
  • U leert dat er in de palliatieve zorg geen standaard beleid bestaat en u mobiliseert uw creativiteit en flexibiliteit. 
  • U ontwikkelt vaardigheid in zelfreflectie en ervaart het voordeel van overleggen met anderen.

De consulenten palliatieve terminale zorg 
Kea Fogelberg heeft sinds de afronding van de NHG kaderopleiding ptz in 2007 Buro Fogelberg opgericht van waaruit zij scholing verzorgt en beleidsadvisering geeft. Zij was voor huisartsen in de regio consulent palliatieve zorg en SCEN-arts. Na 33 jaar huisartsenpraktijk is zij gepensioneerd en werkt nu als consulent levenseindevragen.

Annemarie Schot werkt 14 jaar als wijkverpleegkundige bij ActiVite en sinds de oprichting van Hospice Issoria is zij daar werkzaam. Ook begeleidt ze mensen thuis. Ze heeft zich gespecialiseerd als oncologieverpleegkundige en verzorgt onderwijs in palliatieve zorg aan medewerkers van ActiVite en binnen het netwerk palliatieve zorg. Zij is vakdocent palliatieve zorg bij de Hogeschool Leiden en bij de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Sinds 9 jaar neemt zij deel aan het regionale consultatieteam van het IKNL en heeft daarmee ruime ervaring met vragen van huisartsen.

Data en tijden
De intervisie bijeenkomsten zijn op: 20 februari,  27 maart, 24 april, 29 mei, 25 september, 30 oktober en 27 november in 2018. We starten om 19.30 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.15 uur. Afsluiting is om 22.00 uur. Het is van belang om alle 7 avonden aanwezig te zijn.

Inschrijven
U kunt zich nu inschrijven voor de bijeenkomsten via de website van Transmuralis.

Accreditatie
Er wordt accreditatie aangevraagd bij de WDH.

Kosten
De kosten van deze 7 bijeenkomsten bedragen €545,- (BTW vrij)
U ontvangt informatie over de betaling na aanmelding.

Heeft u vragen? Bel gerust!
Annemarie Schot: 06 27151056
Kea Fogelberg: 071 5803182 / 06 24509094

Reos helpt lokaal PATZ-groepen op te zetten
Naast organisatie van de intervisiebijeenkomsten helpt Reos lokaal PATZ-groepen op te zetten. Deze groepen bestaande uit huisartsen en wijkverpleegkundigen komen 6 x per jaar bij elkaar. Zij brengen hun bestand van palliatieve patiënten in kaart en bespreken casuïstiek. Deze dienstverlening valt onder het programma Gezond en Waardig ouder worden.  Wilt u hier meer over weten? Neem contact op met Judith Ruijs of bel 071 566 18 18.
 

Top