actueel

Op weg naar integrale geboortezorg

Verloskundigepraktijk Oegstgeest

De landelijke ontwikkeling naar integrale geboortezorg zet zich in 2018 door. Het programma Integrale Geboortezorg heeft als doel een verdere regionale ontwikkeling van integrale geboortezorg, met de zorgstandaard als belangrijke leidraad. Alle verloskundige samenwerkingsverbanden zijn verplicht een plan van aanpak op te stellen voor de implementatie van de zorgstandaard.

Reos adviseert en begeleidt bij het uitwerken van de zorgstandaard integrale geboortezorg. Lees welke initiatieven  Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij ‘Op weg naar integrale geboortezorg’.

De meerwaarde van Reos
Reos adviseert over de implementatie van de cruciale elementen uit de zorgstandaard Integrale Geboortezorg. We kunnen op verschillende manieren bijdragen. Denk aan advies over: 

  • het opzetten van kwaliteitsbeleid;
  • multidisciplinaire en lijnoverstijgende samenwerking (structureel multidisciplinair overleg en een interprofessioneel geboortezorgteam); 
  • beleid waarin de zwangere centraal staat en er aandacht is voor haar eigen regie (zie ook ‘Effectief eigen regie en patiëntenparticipatie realiseren ’;
  • beleid voor zorg aan kwetsbare zwangere, adequate voorlichting en counseling;
  • een integraal basiszorgpad en specifieke zorgpaden;
  • een individueel geboortezorgplan met wensen en afspraken rond zwangerschap en bevalling.

Verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV) in de regio’s
In Amstelland Haarlemmermeer, Midden- Holland en Zuid-Holland Noord werken meer dan 125 eerstelijnsverloskundigen in meer dan 30 eerstelijnsverloskundigenpraktijken. Verder werken circa 20 tweedelijnsverloskundigen in de ziekenhuizen. Deze verloskundigen zijn aangesloten bij 5 VSV’s: Leiden (LUMC), Alrijne Leiderdorp (Alrijne ziekenhuis), Spaarne Hoofddorp (Spaarne ziekenhuis), Amstelland en Meerlanden (Ziekenhuis Amstelland) enGouda / InZwang (Groene Hart Ziekenhuis)

Elk VSV is op eigen wijze en in eigen tempo bezig met de ontwikkeling van integrale geboortezorg, integrale organisatie en integrale financiering. Reos is actief betrokken bij VSV Leiden en VSV Leiderdorp en zal zich in 2018 ook meer richten op de overige VSV’s, zodat cliënten in de hele regio profiteren van de opgedane kennis en ervaring. 


Reos speelt een verbindende rol tussen verloskundigen en andere disciplines in de eerste lijn, zoals kraamzorg en de huisarts en de nulde lijn zoals de GGD.
 
Maakt u deel uit van een Verloskundig Samenwerkingsverband? En wilt u advies of begeleiding bij het uitwerken van de zorgstandaard integrale geboortezorg? Neem contact op met Neline van Toor of Annemarie van der Stee of bel 071-566 1818.

Lees welke initiatieven  Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij ‘Op weg naar integrale geboortezorg’.

Top