actueel

Reos voerde evaluatieonderzoek uit naar samenwerking kraamverzorgende en verloskundige

Kraamverzorgenden en verloskundigen werken dagelijks samen. Ieder heeft zijn eigen ervaringen maar er is geen constante samenwerkingsmonitor. De coöperatie van verloskundigen Leiden en omstreken (LEO) en kraamcentra Leiden en omstreken (KLEO) wilden graag inzichtelijk krijgen hoe de samenwerking verloopt. Op hun verzoek voerden Reos adviseurs Annemarie van der Stee en Neline van Toor met de beide partijen een evaluatieonderzoek naar de samenwerking bij partusassistentie uit. 

Bij een normaal verlopende bevalling, ondersteund door een verloskundige, wordt assistentie verleend door een kraamverzorgende. In de regio Zuid-Holland Noord gebeurt dit zowel bij een bevalling thuis als bij een bevalling in het Geboortehuis Leiden in het LUMC. Er zijn veel kraamzorgorganisaties actief in de regio. De kraamzorgorganisatie die door de cliënt is gekozen levert de kraamverzorgende . Bij een bevalling in het Geboortehuis Leiden is het streven dat dezelfde kraamverzorgende na de bevalling mee naar huis gaat. 

Wat is het resultaat?
Het evaluatieonderzoek wijst uit dat kraamverzorgenden en verloskundigen beiden zeer tevreden zijn met de onderlinge samenwerking. Ook over de onderlinge communicatie zijn beiden positief. Er wordt met veel respect naar elkaar verwezen. Ook de meeste cliënten waren tevreden over de samenwerking en de begeleiding tijdens de bevalling. 

Er waren ook kritische geluiden. Door de grote hoeveelheid kraamzorgorganisaties in de regio heeft een kraamverzorgende soms onvoldoende ervaring in het Geboortehuis Leiden, zij arriveerde soms niet binnen de daarvoor bepaalde tijd (binnen een uur na oproep van de verloskundige). Ook kon de kraamverzorgende die de bevalling had begeleid niet altijd mee naar huis met moeder en kind zoals gebruikelijk is. In een deel van de gevallen was overdracht naar de tweede lijn, wat verklaart waarom de kraamverzorgende niet mee naar huis is gegaan.

Wat is het vervolg?
Het onderzoek bevestigt het beeld dat al bestond; namelijk dat het werken met een groot aantal kraamzorgorganisaties de kwaliteit van de partusassistentie niet ten goede komt. KLEO is daarom in overleg met LEO gestart met een onderzoek naar een partuspoule.

Een partuspoule is een selecte groep kraamverzorgenden die worden gespecialiseerd in het begeleiden van de bevalling. Dit vraagt om een hele nieuwe samenwerking tussen de kraamzorgorganisaties. Er moet nog veel worden uitgewerkt maar het streven is om voor de zomer 2018 met deze partuspoule aan het werk te kunnen gaan. De verloskundige heeft bij een bevalling graag de assistentie van de kraamverzorgende. De verwachting is dat door een partuspoule de kwaliteit van de assistentie bij de bevalling door de kraamverzorgende verder verbetert. Het werken met een partuspoule moet na enige tijd weer worden geëvalueerd. 

Uw eigen samenwerking evalueren
Wilt u ook aan de slag met het evalueren van uw multidisciplinaire samenwerking? Reos adviseurs denken graag met u mee over een goede en werkbare manier om zicht te krijgen op de resultaten van samenwerking. 

Met integrale geboortezorg worden de krachten gebundeld en staat de zwangere centraal. Reos adviseert en begeleidt.

Zorg en Zekerheid financierde het project vanuit gelden uit de beleidsregel regionale ondersteuning eerstelijnszorg en kwaliteitsontwikkeling.

Top