actueel

Samen Sterk voor het Haagse Kind: “Het belangrijkste is dat we samenwerken”

Een grote opkomst en veel betrokkenheid op de gezamenlijke nascholingsdag Samen Sterk voor het Haagse Kind. Het is duidelijk dat kinderartsen, jeugdartsen en huisartsen zich hier graag met elkaar voor inzetten. Geïnspireerd door verschillende sprekers en boeiende workshops gingen de deelnames concreet met elkaar aan de slag.

 

Lees hier het uitgebreide verslag en kijk de presentaties van de workshops en sprekers terug

‘Normaliseren van communiceren’. Het was een rode draad tijdens de vele onderdelen van deze nascholingsdag. Want om welk onderwerp het ook gaat, van kinderen met overgewicht tot een kansrijke start of de aanpak gezond gewicht, samenwerking tussen verschillende professionals en hun organisaties speelt bij al deze voorbeelden een rol.

Daarbij hoort contact houden, op de hoogte blijven van wat de ander doet om zo samen de beste ondersteuning vorm te geven. Iets wat niet altijd vanzelf gaat, met onze verschillende systemen en ervaren drukte in de waan van de dag. We hopen dan ook dat deze dag mooie, nieuwe verbindingen heeft opgeleverd om de samenwerking te verstevigen.

Aan de slag

Tijdens vijf workshops gingen de deelnemers met elkaar aan de slag. Van onderwerpen als de Integrale Gezinspoli tot de aanpak gezond gewicht en ‘de gele baby’. Je leest er meer over in het uitgebreide verslag. In de plenaire terugkoppeling klonk regelmatig de roep om meer en makkelijker contact. Zoals vanuit polikliniek SAMEN, waar multidisciplinair wordt gewerkt met jongeren met aanhoudende lichamelijke klachten: “Het belangrijkste is dat we samenwerken. Is er sprake van schoolverzuim? Werk dan samen met de jeugdarts en betrek de huisarts.”

Tijdens de middag deelden verschillende sprekers kennis en inzichten aan bod, zoals prof. Dr. Jessica Kiefte-de Jong, hoogleraar Population Health aan de Health Campus. Haar lezing maakte duidelijk dat voor een gezonde Kansrijke Start van ieder kind een interdisciplinaire en interprofessionele samenwerking van groot belang is en dat een gezamenlijk doel hierbij helpend is. “Bij Haagse Kansrijke Start zijn al veel stappen gezet. Daar kunnen we van leren.”

Samen rondom huilen

Drs. Janneke Kreijen-Meinesz, kinderarts-neonatoloog HMC, en dr. Ineke de Kruijff, kinderarts St. Antonius Ziekenhuis, deelden hun inzichten over passende hulp voor huilbaby’s. Huilbaby’s zijn een grote bron van stress voor ouders. Ten einde raad belanden zij vaak met hun kinderen in het ziekenhuis. Terwijl er vaak geen medische oorzaak wordt gevonden. Op de Advanced Baby Care Poli vormt de nauwe samenwerking met jeugdartsen en huisartsen de kracht van de aanpak.

Aan verschillende wijktafels deelden professionals hun ervaringen rondom jongeren en obesitas. Deze bespraken zij vervolgens met een panel professionals en beleidsmakers. Al met al kijken we terug op een leerzame en geslaagde dag. Door met huisartsen, kinderartsen en jeugdartsen samen te leren, hebben we veel kennis kunnen delen en nieuwe lijntjes kunnen leggen.

Volgend jaar weer

Ook kinderarts, en initiatiefnemer van deze dag, Maartje van den Berg blikt tevreden terug: “Ik ben heel blij met deze dag. Als jullie dit ook een goed idee vinden, doen we het volgend jaar weer. Ik hoor graag van jullie welke onderwerpen dan aan bod mogen komen!”

Meer weten over deze gezamenlijke scholingsdag of heb je ideeën? Neem contact op met Rianne Kleijn.

Lees hier het uitgebreide verslag en kijk de presentaties van de workshops en sprekers terug

Top