actueel

Symposium CVA-netwerk Fysiotherapie & Oefentherapie Midden-Holland: een succes!

“De behandeling van een CVA (Cerebro Vasculair Accident) is teamwork geworden”. Aan het woord is Loet Kloos, neuroloog in het Groene Hart Ziekenhuis. “De behandeling en revalidatie van een beroerte gebeurt in een keten met meerdere disciplines. Ketenzorg zorgt voor stabiele kwaliteit. Het is belangrijk dat je weet wat iedereen doet en dat je elkaar kan aanspreken”, aldus Loet Kloos bij een bijeenkomst van het CVA netwerk Fysiotherapie & Oefentherapie Midden-Holland. Reos adviseur Judith Ruijs adviseert bij de opbouw van het netwerk.

Dinsdag 24 januari 2017 presenteerden de kartrekkers het CVA netwerk Fysiotherapie & Oefentherapie Midden-Holland aan veertig belangstellende collega-fysiotherapeuten en oefentherapeuten in de regio. Aanleiding voor de oprichting van dit eerstelijns CVA netwerk is de wens vanuit het Groene Hart Ziekenhuis om meer duidelijkheid te geven over de expertise fysiotherapie en oefentherapie in de eerste lijn voor CVA-patiënten, na ontslag uit het ziekenhuis. Daarnaast zijn patiënten ook gebaat bij duidelijkheid. Na ontslag uit het ziekenhuis houden mensen soms klachten en restverschijnselen. Het is fijn als zij voor advies bij een fysiotherapeut of oefentherapeut in de buurt terecht kunnen.

De doelstellingen van het CVA-netwerk zijn:

  • Verbeteren van kwaliteit van zorg voor de CVA-patiënt door meer samenhang en transparantie in de werkwijze van eerstelijns professionals.
  • Het zelfmanagement van de patiënt te bevorderen: de aanwezigheid van een openbare lijst (zorgzoeker) van geschoolde paramedici maakt dat CVA-patiënten in staat worden gesteld zelf regie te nemen in hun ziekteproces.
  • Kwalitatief goede (actuele en betrouwbare) kennis te verspreiden in de regio en het uitwisselen van kennis te stimuleren via een georganiseerd netwerk van paramedici en andere professionals.
  • Adequater verwijzen naar specifiek geschoolde professionals. 
  • De rol van therapeuten in de eerstelijnszorg versterken.
  • Een actief eerstelijnsnetwerk van paramedici uit de regio te vormen die voldoet aan opgestelde kwaliteitseisen. Het netwerk wordt geborgd door gezamenlijke scholingsbijeenkomsten, contacten onderhouden en informatieoverdracht naar verwijzers en collega’s.

Reos adviseert bij de opbouw en de activiteiten van het netwerk. Judith Ruijs, adviseur Reos: “Het is belangrijk om een goede structuur neer te zetten en de beroepsgroepen te profileren. Alleen dan kunnen fysiotherapeuten en oefentherapeuten volwaardig meedraaien in een grote keten en zijn zij aanspreekbaar op wat zij bieden”. 

Loet Kloos: “Een sterke keten resulteert in goede uitkomsten en een stabiele kwaliteit. Zoals bij McDonalds; je weet wat je betaalt en wat je krijgt. Het is goed dat de eerstelijnszorg duidelijk maakt wat zij kan bieden.”

VGZ financierde het project vanuit gelden uit de beleidsregel regionale ondersteuning eerstelijnszorg en kwaliteitsontwikkeling.

Voor meer informatie over het CVA-netwerk, neem contact op met Judith Ruijs.

Top