actueel

Video-coaching krachtige tool bij stimuleren eigen regie

Sophine van Delft

Het stimuleren van de eigen regie bij patiënten vraagt een andere houding en rol van zorgprofessionals. Video-coaching helpt daarbij. Bij eerstelijnssamenwerkingsverband Florijn (Leiderdorp) experimenteerden zorgprofessionals met deze vorm van evalueren. Het bleek een krachtige tool in hun multidisciplinaire intervisie. 

Sophine van Delft, praktijkondersteuner somatiek: “Het is even onwennig om met anderen naar een video van je eigen consult te kijken. Ik kende de coach van het Leertraject Zelfmanagement en vertrouw mijn collega praktijkondersteuner, waardoor het onwennige gevoel gelukkig snel weg was. En het was leuk! Je ziet gedrag van jezelf waar je je niet van bewust bent als je het gesprek voert met je patiënt en vervolgens de reactie van de patiënt; alleen daar leer je al van."

Doen is de belangrijkste succesfactor 
Na het leertraject zelfmanagement vroeg Florijn op advies van Reos adviseur Ellen Binnema aan patiënten of het consult opgenomen mocht worden voor leerdoeleinden. Samen met een coach evalueerden de praktijkondersteuners elkaars filmpjes: Wat gaat goed bij dit consult? Wat kan beter? 

Reos adviseur Eva van Steenbergen: “Wie herkent het niet: je komt terug van een training, enthousiast over wat je hebt geleerd en gemotiveerd om er mee aan de slag te gaan. Maar in de spreekkamer blijkt de werkelijkheid weerbarstig. De drukte slaat toe en voor je het weet, val je terug in het ‘oude’ gedrag’. Slechts 10% van een gedragsverandering komt tot stand door een training, ‘doen’ is in feite de belangrijkste succesfactor (Charles Jennings)."

Reos is voorstander van videofeedback omdat dit bijdraagt aan een goede evaluatie. Eva: “Video-coaching maakt je bewust van je eigen gedrag en je invloed. Het is essentieel om door reflectie afstand te nemen van de oude manier van werken.”

Wees een OEN
Sophine van Delft: “Na het leertraject van Reos ben ik gaan oefenen in mijn consulten met motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming. Ik stelde bijvoorbeeld samen met de patiënt de agenda vast, in plaats van het doorlopen van mijn eigen checklist. Belangrijke leerpunten waren voor mij: luisteren, samenvatten en doorvragen en niet te snel klaar staan met je advies. Ik heb veel aan een geplastificeerd kaartje dat ik heb gekregen met de tekst: Wees een OEN (open, eerlijk en nieuwsgierig), geef LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen) en laat OMA thuis (oordelen, meningen, en aannames/adviezen).”

Kans van slagen groter met kleine doelen
“Na elke bespreking probeerde ik weer een periode een nieuw aandachtspunt/doel (erbij) tijdens mijn consulten, vervolgt Sophine. “Zo was ik geleidelijk steeds meer met zelfmanagement bezig in mijn gesprekken. Veranderen gaat gewoon niet van de een op de andere dag en de kans van slagen op verandering wordt groter als je met kleine doelen bezig bent. Dat geldt voor de meeste mensen zo." 

Sophine vervolgt: "Het samen bespreken in het team, is naast leerzaam ook grappig, omdat je veel van je eigen valkuilen ook bij elkaar herkent. Niemand is perfect en iedereen kan leren veranderen, als je bewust geworden bent van je eigen gedrag en je daar iets mee wil doen. Je hebt elkaar nodig om te groeien, je kan veel van elkaar leren en bespreek het opbouwend met elkaar en met humor.”

Video-coaching uitgebreid
Na de positieve ervaringen van de praktijkondersteuners heeft de Florijn de video-coaching multidisciplinair onder de andere zorgverleners uitgebreid. Met hulp van de coach en een coachingsformulier is in een eerste intervisie-sessie besproken hoe je als collega’s, als ‘peers’ elkaar kan coachen bij het terugkijken van een video-opname. Vragen ter versterking van zelfmanagement als ‘hoe is de agenda opgesteld’, ‘wie is er aan het werk’ en ‘heeft de patiënt huiswerk’ helpen bij het stimuleren van zelfmanagement. Het blijft een kwestie van doen, oefenen en reflecteren. 

Het mooie van de intervisie-sessies is vervolgens dat u ook nog multidisciplinair het deskundigheidsniveau verhoogt en daarnaast elkaar inspireert en motiveert om zelfmanagement te blijven stimuleren. Sterker nog; bij meerdere patiënten kunt u elkaar juist enorm versterken wanneer u gezamenlijk zelfmanagement stimuleert en elkaar hier ook over informeert.

Sterk teamgevoel
Andere ervaringen van de zorgverleners zijn; ‘opbouwend hoe je elkaar multidisciplinair kan aanvullen en versterken’, ‘leerzaam en open om in elkaars keuken te mogen kijken; geeft een sterk teamgevoel’. ‘Daarnaast ook zinvol om te beseffen wat de andere discipline nu precies doet’ en ‘écht coachen, in plaats van adviseren is een leertraject voor ons allemaal; het tonen, delen en bespreken van dezelfde worsteling werkt inspirerend en motiverend en levert nuttige tips op!’.


Wist u dat slechts 10% van een gedragsverandering tot stand komt door een training? ‘Doen’ is de belangrijkste succesfactor voor het realiseren van een gedragsverandering. De visie van Reos is dat als je ‘Doen’ ondersteunt met videofeedback ‘Blijven doen’ gaat lukken (Charles Jennings).

Eigen regie bij uw patiënten versterken 
Wilt u ook aan de slag met video-coaching? Reos kan u vertellen hoe u deze krachtige tool zo effectief mogelijk kunt inzetten. Ook adviseren we hoe u de eigen regie bij uw patiënten kunt versterken. Lees meer over Effectief eigen regie versterken of neem contact op met Eva van Steenbergen

Top