actueel

Workshop ‘samenwerken in de GES’ bij stichting Meerkracht

Stichting Meerkracht, een nieuwe koepelorganisatie van drie geïntegreerde eerstelijns samenwerkingsverbanden in Nieuw-Vennep organiseerde op 24 november een eerste scholingsbijeenkomst voor alle zorgverleners uit de drie aangesloten GES’en. John Hoenen, adviseur bij Reos verzorgde een workshop over ‘Samenwerken in de GES’.  

 

Stichting Meerkracht is een multidisciplinaire koepelorganisatie die eerder dit jaar is opgericht om efficiënt zorgprogramma’s te ontwikkelen en goede afgestemde zorg te leveren aan patiënten met chronische aandoeningen in Nieuw Vennep. 

Van inrichting organisatie naar zorginhoud
In Meerkracht werken huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en praktijkondersteuners samen. De eerste maanden lag de nadruk op de inrichting van de organisatie, nu is er ruim baan voor de zorginhoud. Met deze bijeenkomst gaan de zorgverleners ook inhoudelijk met elkaar aan de slag. Na een aftrap door Ben Röling over de waarde van indicatoren presenteerden werkgroepen vijf zorgprogramma’s met elk een set indicatoren die gebruikt gaan worden om de voortgang te monitoren. 

Workshop samenwerking in de GES
In de workshop over samenwerking vertelde John Hoenen over het belang en de noodzaak van goed afgestemde zorg. Er werd stilgestaan bij verschillende rollen die ieder kan hebben in de samenwerking: pionier, teamspeler of stabilisator. Elke rol heeft waarde en elke zorgverlener is soms pionier, teamspeler of stabilisator. De deelnemers voerden een goed gesprek over de meerwaarde van samenwerking en er werd veel gelachen.

Het valt op dat de onderlinge verhoudingen in Nieuw Vennep goed zijn. De historie van samenwerking is lang. Misschien dat daarom de koepelvorming zo soepel verliep? Goed persoonlijk contact is de basis van samenwerking in de zorg, benadrukte John Hoenen. ‘Gewoon even bellen of langslopen als dat beter is voor de patiënt’, daar kan geen zorgprogramma tegenop!

Bijzonder was de bijdrage van Getekend Verslag: gedurende de bijeenkomst maakten zij een beeldverslag met opvallende citaten uit de presentaties of de discussie. Dat plaatje leverde veel herkenning én gespreksstof op tijdens de pauze en de afsluitende borrel.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over de workshop ‘samenwerken in de GES’? Neem contact op met John Hoenen, adviseur Reos.

Tips samenwerken in een GES

Hoe creëer je meerwaarde voor jouw patiënten? 

  1. Zorg dat ketenpartners elkaar persoonlijk kennen en organiseer regelmatig ontmoetingen; dat maakt bellen of contact opnemen - als dat nodig is - makkelijker.
  2. Wees specifiek: benoem samen bij welke patiënten of problemen afstemming en warme overdracht echt nodig is. 
  3. Maak de route van de patiënt leidend en stel het zorgprogramma volgens die stappen op. Sla de  eerste stap niet over: wat kan de patiënt zelf doen? - met wat ondersteuning.

 

Top