actueel

Ziekenhuizen vormen nieuw netwerk voor waardegedreven zorg

Alrijne Ziekenhuis, het Diakonessenhuis in Utrecht en Tergooi zijn een value based healthcare-netwerk gestart. De drie ziekenhuizen willen de kwaliteit van zorg verbeteren door uitkomsten van zorg te delen en van elkaar leren op basis van uitkomstindicatoren. Omdat alle drie de ziekenhuizen met hetzelfde elektronische patiëntendossier (HiX) werken, hopen ze daarnaast de administratieve lasten in te perken.

Met de recente ondertekening van een intentieverklaring laten de raden van bestuur en de stafbesturen van de drie ziekenhuizen -naar eigen zeggen- hun ambitie zien “om op basis van de principes van value based healthcare (VBHC) waarde te creëren voor de patiënt”. Waarde voor de patiënt betekent in de terminologie van VBHC-grondlegger Michael Porter betere behandeluitkomsten in combinatie met een dito klantbeleving tegen lagere kosten.   

Uitbreiding
Om continu te verbeteren gaan de deelnemende ziekenhuizen over en weer ervaringen uitwisselen. Een eerste stap bestaat uit het onderling vergelijken en afstemmen van de patiëntprocessen rond borstkanker en aneurysma. Voor het overige wordt het komende jaar benut om de verdere randvoorwaarden uit te werken. Dit moet resulteren in een werkplan 2017-2019. Ook formuleren de drie initiatiefnemers de criteria voor deelnemende ziekenhuizen. De initiatiefnemers mikken op een netwerk van in totaal vijf tot zeven ziekenhuizen.

Dat de werkgebieden van de ziekenhuizen geografisch niet direct op elkaar aansluiten, met ziekenhuizen van Alphen aan de Rijn en Leiderdorp tot Blaricum, Hilversum en Utrecht, is volgens een woordvoerster van Tergooi geen bezwaar: “We willen juist graag over de regiogrenzen heen kijken en stimuleren dat zorgprofessionals inhoudelijk met elkaar over deze uitkomsten in gesprek gaan.”

Wortel schieten
Met het nieuwe netwerk schiet value based healthcare steeds nadrukkelijker wortel in Nederland. De samenwerking tussen Alrijne, Diak en Tergooi is de tweede grote, bovenregionale samenwerking op het gebied van waardegedreven zorg in Nederland. De zeven Santeon-ziekenhuizen zijn al enkele jaren met de van oorsprong Amerikaanse aanpak bezig. Onlangs maakte Santeon bekend dat de deelnemende ziekenhuizen de komende drie jaar de kwaliteit van zorg gaan verbeteren voor de 20 aandoeningen die verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de zorgkosten.
Daarnaast slaat VBHC ook op het niveau van vakgroepen en afdelingen steeds meer aan. Het bekendste voorbeeld hiervan is het Meetbaar Beter-initiatief waar inmiddels negentien hartcentra en -afdelingen aan deelnemen, waaronder ook het interventiecentrum van Tergooi.

Bron: Skipr

 

Top