actueel

Zorg voor jongeren met psychische problemen moet beter, vindt staatssecretaris

De zorg voor jongeren met complexe psychische problemen moet beter. Staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) gaat hierover afspraken maken met de betrokken in de geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

In juni kwam in het nieuws dat veel kinderen met complexe psychische problemen nergens terecht konden. De jeugdpsychiaters vroegen de staatssecretaris om verbetering. Op 21 juni debatteerde de Tweede Kamer hierover naar aanleiding van de noodkreet van de moeder van 'Emma',  een suïcidaal 16-jarig meisje voor wie de ouders moeilijk hulp konden regelen.

De problemen zijn deels te herleiden op de overheveling van de jeugdzorg en de jeugd-ggz naar de gemeenten in 2015. Gemeenten moeten sindsdien specialistische hulp inkopen bij de gespecialiseerde instellingen. De zorg is daardoor nog meer versnipperd geraakt, zeggen betrokkenen.

'De zoektocht naar passende hulp of een passende plek voor jeugdigen met complexe psychische problemen vormt een zware belasting voor jeugdigen en hun ouders. De vele doorverwijzingen en overplaatsingen en het steeds weer overdragen van de regie op het behandelproces, leidt soms tot gevoelens van onmacht en wanhoop bij jeugdigen en hun ouders', schrijft Van Rijn.

Expertisetafels
'Dit kan en moet beter. Ik denk daarbij aan betere samenwerking en professionele coördinatie, beperken van het aantal doorplaatsingen en ook hoe de ouders hierin beter begeleid kunnen worden.' 

De bedoeling is dat regionale expertisetafels worden ingericht, die de hulp bepalen voor kinderen met complexe problemen. Een voorstel van Van Rijn om gemeenten te verplichten om gezamenlijk jeugdhulp in te kopen, ligt bij de Raad van State. Daarnaast ondersteunt het Rijk de gemeenten bij hun aanpak van het voorkomen van zelfmoord onder jongeren.

Bron: de Volkskrant

Top