actueel

Zwangeren regio Leiden uniform en volledig geïnformeerd

Groep: Van links naar rechts: Tamara van Velzen (GHL), Isabelle Grillis (GHL), Esther Zijp (GHL), Els Larsen (verloskundige LEO), Annemarie van der Stee (Reos) en Neline van Toor (Reos).

Zwangere vrouwen in Leiden, Lisse, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest en Teylingen kunnen zich aanmelden voor een wekelijkse e-mail met zorginhoudelijke informatie over hun zwangerschapsweek. Ook zijn een viertal voorlichtingsbijeenkomsten voor zwangere vrouwen ontwikkeld. Samen met de werkgroep voorlichting van het samenwerkingsverband Geboortezorg Leiden e.o. hebben Reos adviseurs, Annemarie van der Stee en Neline van Toor, de laatste maanden het proces versneld en teksten gereviseerd om de brede uitrol dit jaar te stimuleren. 

Met de wekelijkse e-mail en de voorlichtingsbijeenkomsten krijgt elke zwangere dezelfde basisinformatie, ongeacht door wie zij wordt begeleid. Met deze uniforme communicatie heeft het samenwerkingsverband Geboortezorg Leiden e.o. een grote stap gezet naar het concretiseren van het basiszorgpad voor integrale geboortezorg. Doordat vrouwen vooraf specifieke informatie ontvangen, via Geboortemail, is er tijdens de consulten meer ruimte voor vragen en een persoonlijke benadering. 

Keten rondom geboortezorg werkt intensief samen
Bijzonder is dat alle ketenpartijen samenwerkten aan de communicatie richting zwangere vrouwen. Een mooie stap in integrale geboortezorg! Naast de partners uit het samenwerkingsverband verzorgt ook de GGD één van de voorlichtingsbijeenkomsten. Met elkaar is antwoord gegeven op de vraag: welke informatie vinden wij dat alle zwangere vrouwen moeten krijgen? 

Eerstelijns verloskundige, Els Larsen, is bij alle verloskundigenpraktijken langs gegaan met een ‘informatiepakket’ en een instructie. Het is de taak van de zorgverlener om de zwangere te vragen zichzelf op te geven om Geboortemail te ontvangen. 

Een eerdere versie van Geboortemail loopt sinds begin van dit jaar. Van de ruim 3.000 zwangeren per jaar in de regio hebben zich inmiddels 2.000 vrouwen  aangemeld. Annemarie van der Stee en Neline van Toor blijven vanuit Reos bij het project betrokken om de pilot te evalueren en mee te denken over vervolgacties.

Samenwerkingsverband Geboortezorg Leiden e.o.
Het samenwerkingsverband Geboortezorg Leiden e.o. bestaat uit Geboortehuis Leiden, Coöperatie verloskundige praktijken Leiden e.o.(LEO) en Kraamzorg Netwerk Leiden e.o. Het samenwerkingsverband heeft zich de afgelopen jaren intensief bezig gehouden met het ontwikkelen van integrale geboortezorg. Eén van de werkgroepen van het samenwerkingsverband is de multidisciplinaire werkgroep voorlichting, gecoördineerd door Esther Zijp van het GeboorteHuis Leiden (GHL). Deze werkgroep koos voor de instrumenten Geboortemail en een viertal voorlichtingsbijeenkomsten als onderdelen van het basiszorgpad. 

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid financierde het project vanuit gelden uit de beleidsregel regionale ondersteuning eerstelijnszorg en kwaliteitsontwikkeling.

 

 

Top