actueel

Bloedsuikerspiegel daalt na voorlichting in eigen taal

Praktijkondersteuners van het Achterstandsfonds Leiden en Alphen aan den Rijn geven een vervolg aan de succesvolle pilot ‘voorlichting in eigen taal’. Na de start van de pilot in oktober 2015 geven zij in mei dit jaar opnieuw voedingsadviezen in het Arabisch. 

De pilot startte in de wijken Merenwijk en Leiden Noord in Leiden en een wijk in Alphen aan den Rijn. Marokkaanse vrouwen kregen voorlichting over voeding en diabetes in het Arabisch in samenwerking met een diëtist. Het loont om voedingsadviezen in de eigen taal aan te bieden. 

‘Doordat een diëtiste uit de eigen cultuur de taalbarrière wegneemt, vergroten we sterk het begrip van dieetmaatregelen waarmee je diabetes zelf kunt managen,’ aldus Ferd Weijenborg, huisarts uit Leiden. ‘De gezamenlijke interventie van diëtiste en POH-S blijkt bij deze groep diabeten succesvoller dan hun individuele inspanning. Met helder advies en praktisch toepasbare tips voor de aanwezigen, is het geen wonder dat de mensen enthousiast naar huis gingen.’

Ook praktijkondersteuners zijn enthousiast: 
‘Deze voorlichting van anderhalf uur staat gelijk aan vijf consulten van mij!’, aldus Irene van der Lugt, betrokken praktijkondersteuner uit Leiden. Want hoe breng je je diabetes informatie goed over aan een (oudere) doelgroep die vaak ongeletterd is in de eigen taal, en gebrekkig Nederland spreekt? ‘Wij deden dit in een groepjes door middel van sprekende afbeeldingen, Marokkaans eten en dus een diëtist met dezelfde moedertaal’. 

‘Het mooiste is nog,’ aldus Ellen Zantinga, betrokken Praktijkondersteuner uit Alphen aan den Rijn, ‘dat we in Alphen aan den Rijn én Leiden vrouwen op ons spreekuur gezien hebben, bij wie de bloedsuikerspiegel sterk is gedaald na de voorlichting! Ze geven ook aan dat ze blij zijn met de invloed die ze kunnen hebben op hun gezondheid.’

In mei wordt deze voorlichting voortgezet. ‘We richten ons dan op Marokkaanse mannen,’ aldus Ferd Weijenborg. ‘Het is bij deze groep ongebruikelijk om mannen en vrouwen tegelijkertijd uit te nodigen, vandaar. Al bereiden de mannen het eten meestal niet zelf, toch vinden we het belangrijk dat zij ook begrip hebben voor het belang van de juiste voeding. En dat ze desnoods hun vrouw aansporen anders te koken. Daar valt nog winst te behalen in het diabetes zelfmanagement. In het najaar willen we ook anderstalige groepen voorlichten. Bij hen worden ook de effecten van de voorlichting gemeten.’

De pilot wordt bekostigd door het Achterstandsfonds Leiden en Alphen aan den Rijn.

Het Achterstandsfonds is door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ontwikkeld om te voorkomen dat de beschikbaarheid van de huisartsenzorg in achterstandsgebieden in gevaar zou komen. Huisartsen die werkzaam zijn in achterstandsgebieden kunnen een beroep doen op dit fonds.
Het beheer van het fonds in de regio Zuid-Holland Noord wordt uitgevoerd door Reos, adviesbureau voor eerstelijnszorgverleners. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sabine Mira Ferrer

Top