actueel

Gezonde zorg, Gezonde regio voor slim gebruik van data in de zorg zet volgende stap

Het programma ‘Gezonde zorg, Gezonde regio’ innoveert in de zorg door slim gebruik van data. Op deze manier wordt bijvoorbeeld de verwijzing van patiënten met hart- en vaatklachten naar het ziekenhuis verbeterd. Komend jaar komen daar projecten bij voor onder andere medicatiebeoordeling, risicoinschatting voor noodzakelijke controles voor CVRM-patiënten en een indicatie voor het voeren van een behandelwensgesprek met kwetsbare ouderen. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) haakt vanaf april 2021 aan bij het programma. Daardoor wordt de samenwerking tussen eerste lijn en gespecialiseerde zorg verder versterkt.

Binnen het programma maken huisartsen gebruik van extra kennisregels in het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). De algoritmen die worden gebruikt zijn ontwikkeld op basis van behandelprotocollen, data van de patiënt en landelijk beschikbare data. Op die manier worden onnodige verwijzingen voorkomen en krijgen patiënten eerder duidelijkheid over hun kwaal. Ook worden huisartsen op deze manier ondersteund bij het uitvoeren van de transmurale afspraken. Door deelname van het LUMC aan het programma kan de ontwikkeling van de algoritmen en kennisregels worden versneld.

Nieuwe samenstelling van de Stuurgroep

De Stuurgroep van het programma wordt door deelname van het LUMC uitgebreid met Fred Boer (adviseur innovatie LUMC) en Hine van Os (manager van NELL - het National eHealth Living Lab). Voorzitter Hans van Selm van zorggroep Alphen op een Lijn en Gerard de Ruijter van SCAL hebben afscheid genomen. Frank den Heijer volgt de eerstgenoemde op. Verder blijven deelnemen aan de Stuurgroep: Huug van Duijn namens Zorggroep Katwijk, Hanneke Oltheten namens Rijncoepel, Eric Verkaar namens Zorgbelang Inclusief en Erik Kramer namens Zorg en Zekerheid.

Wetenschappelijk onderzoek naar toepassingen big data in de zorg

Jeroen van Wijngaarden, universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM), is in februari gestart met een onderzoek waarin het programma Gezonde zorg, Gezonde regio centraal staat. In het onderzoek wordt gekeken welke factoren het succes bepalen van de implementatie van big data-toepassingen in de zorg. De resultaten worden eind 2021 in de vorm van een wetenschappelijk paper verwacht.

 Meer informatie over het programma Gezonde zorg, Gezonde regio vind je op de website gzgr.nl. Voor meer informatie over dit nieuwsbericht kun je contact opnemen met programmamanager Hanneke Zandbergen via hzandbergen@reos.nl of  071 566 1818. 

Op de hoogte blijven van nieuws over Gezonde zorg, Gezonde regio? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (verschijnt op onregelmatige basis).
 

Top