actueel

Mensen met pijnklachten krijgen weer grip op hun eigen leven

Ada van Schaik, oefentherapeut

Meer dan 2 miljoen Nederlanders leven met chronische pijn. Dat heeft niet alleen grote invloed op het dagelijks leven, relaties en werk van pijnpatiënten, maar is ook een maatschappelijke kostenpost van formaat: zo’n 20 miljard euro per jaar. Vorige week was er ruim aandacht voor in de Week van de Pijn. Zorgprofessionals weten vaak niet dat oefentherapeuten die werken met het Protocol Chronische Pijn hèt verschil kunnen maken. Oefentherapeute Ada van Schaik en oud-patiënte Dwinny Smit vertellen hoe.  

Helaas is er nog te weinig herkenning en erkenning voor de pijnpatiënt. Effectieve pijnbestrijding vraagt om een betere samenwerking tussen behandelaars, het liefst onder regie van de patiënt zelf. Reos stimuleert samenwerking tussen oefentherapeuten en verwijzers en maakt zich er hard voor dat het netwerk meer bekendheid krijgt. Ada van Schaik is samen met landelijk 463 oefentherapeuten aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn. Oefentherapeuten in het netwerk zijn intensief geschoold  om mensen met chronische pijnklachten te behandelen en begeleiden volgens de laatste wetenschappelijke en evidence based practice inzichten.

Ada van Schaik heeft een praktijk in Lisse en Hillegom en begeleidt patiënten die kampen met chronische pijn, ook patiënten die andere artsen vaak als uitbehandeld zien. Ada van Schaik: “Oefentherapeuten die zijn aangesloten bij het netwerk volgen het Chronisch Pijn Protocol.” Zij krijgt regelmatig verwijzingen van zorgprofessionals die de behandelwijze kennen: “We werken onder andere samen met huisartsen, praktijkondersteuners GGZ, reumatologen, revalidatieartsen, neurologen en orthopeden. Het wisselt echter heel sterk per plaats vanwaar we als oefentherapeuten chronische pijn verwijzingen krijgen. Vaak is een goed contact met de specialist of een afdeling van het ziekenhuis een belangrijke basis voor samenwerking. Daarom bestaat er een samenvatting van het Chronisch Pijn Protocol 2016 voor Samenwerkingspartners. 

“De behandelwijze is er op gericht om mensen weer grip op hun eigen leven te geven”, vertelt Ada. “Het gevolg is dat zij zich niet langer laten leiden door de pijn maar wel weer hun dagelijkse bezigheden kunnen oppakken. De mogelijkheden en de verlangens van de persoon staan centraal om verandering op gang te brengen. We stellen samen met de patiënt een pijnanalyse op, stellen doelen vast en werken aan het herstellen van balans. Hierbij komen zowel somatische, cognitieve, emotionele gedragsmatige als sociale factoren aan bod. De behandeling vraagt om een actieve participatie van iemand met pijnklachten.”

‘Ik gaf het leven een zes, de pijn op een schaal van 0-10 een 9’

Eén van de patiënten die Ada van Schaik behandelde is Dwinny Smit (44). Dwinny heeft fibromyalgie en had veel last van toenemende gewrichtspijn. Dwinny: “Ik kon maximaal een uur lopen en was vooral heel moe, ik sliep slecht. Ik had veel stress en had moeite met het onthouden van allerlei zaken. Het ging van kwaad tot erger. 

Dwinny Smit

 Door mijn pijnklachten kon ik mijn werk niet behouden en ik werd steeds somberder. Ik gaf het  leven een zes, de pijn op een schaal van 0-10 een 9. De reumatoloog gaf aan dat ik de pijn  maar  moest accepteren. Pijn leidde mijn leven. Ik wilde heel graag weer werken, emotioneel  meer  stabiliteit krijgen en de pijn onder controle krijgen. De behandelingen van Ada van Schaik  waren  mijn redding. Zij bracht mijn pijnklachten in kaart gaf uitleg over hoe ik met  pijn omging. Dat ik  probeerde de pijn te vermijden in plaats van bewust andere houdingen aan  te nemen. Zij gaf ook  uitleg over de invloed van stress, vermoeidheid, slecht slapen  en spierspanning op pijn. Ik voelde  mij gehoord en gesteund.

Ik deed niet aan sporten, ik was te huiverig om te bewegen uit angst om nog meer pijn te hebben. Ada legde uit dat ontspannen bewegen en niet over- maar ook niet onderbelasten een positieve werking hebben. Ik doe nu veel oefeningen die mij stabiel maken in plaats van krachtoefeningen. Ik voelde mij sinds de behandeling steeds steviger worden, fysiek maar ook mentaal.

Ik ging meer bewegen en steeds langer lopen. Ik heb nu weer werk gevonden in de catering, ik moet veel lopen maar niet te zwaar belast. Ik werk er inmiddels een half jaar en ik merk dat het hebben van werk en collega’s mij energie geeft. Nu geef ik het leven een 9, en de pijn een 2!”

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van het Netwerk Chronische Pijn.

Top