actueel

Praktijkverhalen in boek ‘Pareltjes van Welzijn op Recept’

Lynn de Leon (64) uit Amsterdam heeft zelf de kracht van Welzijn op Recept ervaren. Haar door rouw en verdriet getekende leven kreeg weer kleur door een andere manier van verwijzen: "Welzijn op Recept is goed voor iedereen. Je moet het wel willen". Haar verhaal en andere praktijkverhalen staan in een boek uitgegeven door Welzijn op Recept NL. Het geeft een mooie inkijk in een concept dat inmiddels in meer dan 110 Nederlandse gemeenten beschikbaar is.

Niet alleen de huisarts maar ook andere zorgverleners verwijzen mensen met psychosociale klachten door naar het sociale domein. Patiënten die Welzijn op Recept hebben gekregen, vertellen in ‘Parels van Welzijn op Recept; praktijkverhalen en meer’ dat het hun kwaliteit van leven heeft verhoogd en hun gezondheid verbeterd; zowel lichamelijk als de psychisch. 

Uithoorn pakt door met Welzijn op Recept 
In het boek ook een interview (p. 84) met Ernest Grep, huisarts en voorzitter van Samenwerking EerstelijnsZorg Uithoorn (SEZU). In Uithoorn bestaat Welzijn op Recept sinds november 2017. Huisartsen, POH’s, diëtisten en fysiotherapeuten verwijzen patiënten met psychosociale klachten naar het info- en adviespunt Uithoorn in gezondheidscentrum de Waterlinie, het centrale loket van alle welzijnsorganisaties binnen de gemeente. 

“We zijn gestart met een 100-dagen-challenge waarbij we de gesprekstool van Positieve Gezondheid weer onder de aandacht brengen bij zorgverleners”, legt Ernest Grep uit. “Tijdens de challenge oefenen we veel met het spinnenweb en bespreken de casuïstiek. Het is een voortraject om te komen tot Welzijn op Recept 2.0. Na evaluatie met de zorgverzekeraar en de gemeente begin 2021 gaan we Welzijn op Recept de komende drie jaar steviger aanpakken. We proberen veelgebruikers van zorg en mensen met multi problematiek beter in beeld te krijgen en intensief te begeleiden. We gaan beter bijhouden hoeveel patiënten verwezen zijn en meten of zij echt geholpen zijn. We bewaken dat de kosten niet onnodig oplopen.”

Welzijn op Recept NL ondersteunt samen met Reos de zorg- en welzijnsprofessionals in Uithoorn bij het geven van een ‘boost’ aan Welzijn op Recept. 

Wil uw wijksamenwerkingsverband meer uit Welzijn op Recept halen? 
Dan kan Reos u daarbij ondersteunen in samenwerking met Welzijn op Recept NL. Neem contact op met Eva van Steenbergen 06 184 255 67 en of stuur een e-mail aan evansteenbergen@reos.nl. 

Top