actueel

Professionals slaan handen ineen: geen sigaret voor, tijdens en na zwangerschap

Vandaag is de Taskforce Rookvrije Start gelanceerd in aanwezigheid van staatssecretaris Van Rijn (VWS). De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met rokende (aanstaande) ouders. Het gaat om kinderartsen, gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en stoppen-met-roken-coaches. Zij willen met elkaar bereiken dat kinderen een rookvrije start krijgen door gerichte voorlichting en persoonlijke begeleiding van aanstaande ouders en hun naasten. De eerste concrete actie van de Taskforce is een zogenaamde wachtkamerfilm.

Van Rijn: “Een verkoopverbod onder de 18, een reclameverbod voor tabak en afschrikwekkende plaatsje op pakjes sigaretten hebben we allemaal niet voor niets. Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Een echte rookvrije start van het leven maak je natuurlijk in de buik. Daar kunnen al deze professionals – van gynaecologen tot kraamverzorgenden – een belangrijke bijdrage aan leveren.”

Een rookvrije start voor ieder kind
Voor een rookvrije start voor ieder kind is het noodzakelijk dat alle (aanstaande) ouders stoppen met roken. Hoewel professionals al veel goede initiatieven hiertoe nemen, is er volgens hen grote winst  mogelijk door meer bewustwording, betere scholing en meer onderlinge samenwerking. De Taskforce Rookvrije Start agendeert het thema binnen en buiten de beroepsgroepen en maakt afspraken over gerichte zorg rond stoppen met roken.

Wachtkamerfilm
De Taskforce introduceerde tijdens de lancering onder meer een zogenaamde wachtkamerfilm. Deze film zal afgespeeld worden op schermen in wachtkamers van ziekenhuizen, huisartsen en verloskundigen praktijken. De film motiveert (aanstaande) ouders op een positieve manier om samen te stoppen met roken.

Schadelijk voor het kind
Van alle zwangere vrouwen rookt 8,6% de gehele zwangerschap door, onder lager opgeleiden is dit maar liefst 22%. Daarnaast gaan veel vrouwen die wel stoppen met roken tijdens de zwangerschap, na de bevalling weer roken. Roken voor, tijdens de zwangerschap en erna heeft een enorme impact op de ontwikkeling van het kind. De risico’s zijn legio. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op: een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Behalve de directe gezondheidsrisico’s als gevolg van het meeroken op je kind, neemt de kans ook toe dat het kind later zelf gaat roken.

Betrokken partijen
De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van 9 beroepsverenigingen in de zorg:  NVK, NVOG, KNOV, NBVK, VVGN, NHG, AJN, V&VN en Rookvrij!Allebei?, 3 partners: Trimbos Instituut, CPZ en ZonMw en het ministerie van VWS. VWS zal de Taskforce ondermeer ondersteunen met communicatieve middelen en met monitoring.

Top