actueel

Jeanne van Kleef ‘Toen besloot ik dat ik moest gaan afvallen’

Jeanne van Kleef is een gezellige vrouw van 72 jaar. Zij staat vol in het leven ondanks haar Diabetes Mellitus II. Zij vertelt over haar pogingen om af te vallen en haar besluit om nu door te pakken. Elly Winkler, praktijkverpleegkundige bij huisartsenpraktijk de Florijn ondersteunt haar bij haar zelfmanagement. 

Jeanne van Kleef: “Ik heb altijd al overgewicht gehad. Ik heb diverse diëten gedaan en viel dan flink af. Maar zodra een dieetprogramma stopte kwam ik weer aan, het jo-jo-effect. Ik heb sinds vijftien jaar Diabetes Mellitus II. Daarvoor ben ik onder controle bij huisartsenpraktijk de Florijn in Leiderdorp. Eén keer per jaar heb ik een controleafspraak bij de huisarts, om de drie maanden heb ik een consult bij praktijkverpleegkundige Elly Winkler. Zij checkt en bespreekt met mij onder andere mijn suikerwaarden, cholesterol en de voortgang daarin. Een heleboel waarden zeggen mij niets maar daarin voorziet zij mij van een toelichting en wat dit betekent voor mijn gezondheid. 

Op een consult in december liet Elly mij de voortgang van bloedsuikerspiegelwaarden zien. Die waren veel te hoog, dat is slecht. Zij vertelde mij dat ik al de maximale aantal medicijnen gebruik voor diabetes en dat een volgende stap insuline spuiten zou zijn. Zij vertelde mij ook dat als ik af zou vallen, mijn glucose zakt en de medicatie misschien verlaagd kan worden én dat ik mij ook beter ga voelen. Elly’s uitleg heeft effect gehad: bij mij ging de knop om. Insuline spuiten wil ik niet. Ook maakte ik mij zorgen dat het allemaal erger zou worden, waardoor ik niet meer het leven kan hebben, dat ik nu heb. Toen heb ik een besluit genomen: ik ga afvallen.

“Toen ging bij mij de knop om. Insuline spuiten wilde ik niet’

Eerst heb ik nog Kerst gevierd en lekker gegeten maar in januari ben ik bewuster gaan eten en drie keer per week gaan slenderen (trainingsprogramma om de spieren en gewrichten soepel te maken en te houden). Ik heb meer lichamelijke problemen, sporten is dus niets voor mij. Toen Elly mij eens verwees naar een sportschool en ik hun website bekeek, zag ik alleen maar mensen in strakke pakjes. Mooi niet, dacht ik. Daar zie ik mijzelf niet tussen. Ook een cardiotraining die ik volgde bij de fysiotherapeut trok mij niet. Lichamelijk lukt dit niet, ik had het altijd heel warm en ik dreef daar weg. Een hele tijd geleden deed ik aan slenderen en dat heb ik weer opgepakt. Ik beweeg en dat draagt er aan bij dat ik afval. 

Ook let ik bewust op wat ik eet. Ik snoep minder, maar kan nog wel bewust genieten van een gebakje. Elly geeft aan dat ik beter iets kan doen wat vol te houden is en toch resultaat boekt. Ik sta regelmatig op de weegschaal, om te kijken hoeveel ik ben afgevallen. Ik wordt er niet nerveus van als het niet zo snel gaat als ik zelf wil, maar ik vind het fijn om mijn gewicht zelf in de hand te hebben. Ik ben vanaf januari 11 kilo afgevallen! De waarden van mijn bloedsuikerspiegel zijn in de afgelopen 3 maanden gezakt van 56 (te hoog) naar 44, binnen de streefwaarde. Ik spreek graag met vrienden af en laatst hadden we twee etentjes in één week. Toen was er weer wat aangekomen. Het verschil met vroeger is dat ik bewuster eet en ook bewust eten laat staan.  

Ik vind het fijn dat ik binnenkort nieuwe kleren kan kopen, dat ik gemakkelijker kan bewegen. Ik pak gemakkelijker iets van de grond op, mijn gewicht zit mij dan niet meer in de weg. Ik voel mij prettiger, actiever en heb meer energie. Ik kan meer doen dan daarvoor. Mijn gouden tip aan andere mensen met Diabetes Mellitus II, ga slenderen! Vooral als je wat ouder bent is dat de ideale vorm van bewegen. Ik ben blij met de kilo’s die ik kwijt ben. Een feestje heeft iedereen wel eens een keer, maar ik kan mijn gewicht in de hand houden. Mijn man, die graag sport en Elly Winkler zijn daarbij mijn stok achter de deur. Ik zie Elly als een soort coach, ik kan goed met haar praten. Zij zoekt graag samen met mij naar oplossingen.  Mijn streven is om af te vallen tot 75 tot 80 kilo. Dan hoef ik minder medicijnen te slikken. Ik denk dat bij mijn volgende consult er wel alweer een pil af kan. Daar kijk ik naar uit. 

Wilt u weten wat Reos voor u kan betekenen met zelfmanagement ondersteuning? Neem contact op met Ellen BinnemaJohn Hoenen, Eva van Steenbergen.

Lees ook de Zeven succesfactoren voor zelfmanagement

 

 

Top