actueel

Rocking Up X-Mas: “Niemand staat aan de zijlijn”

Zo’n 250 gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank ontvangen rond Kerst een pakket van Rocking Up X-Mas. Larissa Schonewille is voorzitter van de landelijke stichting en coördineert deze actie in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. “We gunnen mensen Kerstdagen zonder zorgen over wat er op tafel komt.”  

De gezinnen ontvangen een pakket met daarin lekkere ingrediënten voor een 3 gangendiner, een ontbijt en cadeautjes voor de kinderen. “Zo kunnen ze kerst vieren zoals het bedoeld is,” vertelt Larissa. Want juist die periode kan het extra pijnlijk zijn om je zorgen te maken over wat er op tafel moet komen. “Mensen zijn vaak erg opgelucht als ze een telefoontje krijgen dat ze dit pakket gaan ontvangen.”

Via welzijn en de Voedselbank komen de namen en adressen van de mensen die het echt goed kunnen gebruiken bij Rocking Up X-mas terecht. Want, zo stelt Larissa, ‘geluk is mooier als je het deelt’. Met de pakketten hopen de vrijwilligers om het gevoel van armoede in ieder geval voor deze kerstdagen ‘te verzachten’. Want, zo stelt Larissa, “mensen in armoede lopen altijd een marathon om de eindjes aan elkaar te knopen.”

Taboe

Ze ziet hoe de armoede in Den Haag zich de laatste jaren uitbreidt en verdiept, en hoe de schaamte groot blijft. “Er zijn nog steeds zoveel vooroordelen en taboes. Dat maakt het nog moeilijker om hulp te zoeken.” Het is volgens haar dan ook belangrijk dat maatschappelijke organisaties, zoals scholen, zich hiervan bewust zijn. “Je kunt wel een themafeest organiseren, maar daarmee sluit je een groep jongeren uit, als daar thuis geen geld is om die spullen te kopen. Daar moeten we met zijn allen meer bij stilstaan.” 

Bij het uitkiezen van de cadeaus voor de kinderen probeert de stichting goed aan te sluiten bij de belevingswereld. “Wat vinden jongeren echt leuk? Daar gaan we over in gesprek. Dit jaar is het een bioscoopbon geworden, zodat ze onbezorgd mee kunnen met een uitje van hun vrienden”, vertelt Larissa. “We willen mensen laten voelen dat ze niet aan de zijlijn staan, en dat ze worden gezien.” Reos draagt graag een steentje bij aan Rocking Up X-Mas. Wil je ook doneren?

Doneer aan Rocking Up X-Mas

Top