actueel

Werken vanuit Positieve Gezondheid; de waarde voor de wijk

Vaak wordt er bij ‘het werken met Positieve Gezondheid’ naar de huisarts of een andere zorgprofessional gekeken die dit gedachtegoed heeft omarmd en werkt vanuit deze andere kijk op gezondheid. Maar dat Positieve Gezondheid ook (of juist?) ingezet kan worden om mét en vanuit wijkbewoners te werken aan de gezondheid van de wijk, daar is nog wat minder aandacht voor naar mijn idee. Juist wijkbewoners kunnen door de inzichten en de aanzet tot actie die Positieve Gezondheid hen aanreikt, meer voor de gezondheid van de wijk betekenen. Dat is precies wat we op Scheveningen Noord aan het ontdekken zijn binnen het actieonderzoek Gezond & Vitaal Oud(er) worden. 

Gezamelijke kijk op gezondheid

Omdat we Positieve Gezondheid vanaf de start van de samenwerking tussen wijkbewoners en professionals als zienswijze hebben omarmd, vormt deze gezamenlijke kijk op gezondheid (we vertrekken vanuit de behoeften van mensen en hun eigen potentieel) steeds weer onze basis. 

Elkaar interviewen

Wijkbewoners interviewen elkaar t.a.v. Gezond & Vitaal Oud(er) en kijken ‘met de brede blik’ naar hun eigen gezondheid en die van de wijk. Zo komen we te weten hoe 55+ers anticiperen op de toekomst, waar zij zichzelf mee steunen én wat zij nodig hebben van de wijk (bijv. zorgprofessionals). Door daar met elkaar in co-creatie (steeds samen aan de tekentafel) vorm aan te geven, werken we eigenlijk aan ‘de kanteling van de piramide’.  

Bewustwording

Dat dit niet in één dag gerealiseerd is, weten we allemaal. Ik zie op Scheveningen Noord dat we mensen kunnen uitrusten met kennis van Positieve Gezondheid en dat de inzichten die mensen vervolgens opdoen, bewustwording creëren. Bewustwording t.a.v. wat belangrijk is voor iemand maar tegelijkertijd ook bewustzijn op het kunnen zien en benutten van de mogelijkheden die iemand zelf – of met behulp van anderen – kan inzetten t.a.v. het verhogen van de eigen gezondheid of vitaliteit.  

Nog meer impact

Zo dragen zij weer bij aan de beweging in de onderkant van de piramide, daar waar zelfmanagement, eigen regie en burgerkracht steeds belangrijker worden. Mogelijk kan de druk op de zorg hiermee een stuk verlicht worden. De uitdaging van op een andere manier kijken, denken en doen zijn we met elkaar aangegaan. Werken met Positieve Gezondheid krijgt naar mijn idee nóg meer impact, als deze als gezamenlijke taal en basis dient t.a.v. écht samen werken aan de vitaliteit en gezondheid van de wijk.  

Klik hier voor de laatste informatie rondom het actieonderzoek & co-creatie Gezond & Vitaal Oud(er) worden op Scheveningen Noord.

Top