actueel

Een boekje open over Positieve Gezondheid

Zo heette de lezing die wijkbewoonster Margreet Jonkers (77) en haar verzorger Joyce Bridgewater gaven tijdens de wijkbijeenkomst, georganiseerd door Thuis in de Buurt. Trots kijken wij als Lijn1 naar dit initiatief uit de wijk, mede aangejaagd door het actieonderzoek ‘Gezond & Vitaal Oud(er) worden op Scheveningen Noord’. Lijn1 begeleidt dit proces met Thuis in de Buurt, VVT organisaties Saffier, Cardia en Respect Wonen-Zorg-Welzijn en de Scheveningse huisartsencoöperatie SCH-2017 waarbij de droom is om een wijk te realiseren waar mensen zo lang mogelijk prettig thuis kunnen blijven wonen, met de juiste ondersteuning vanuit buurtgenoten, mantelzorgers en vrijwilligers (informele zorg) en het medisch en sociaal domein. 

Elke dag feest

Margreet kreeg als baby polio en raakte grotendeels verlamd. Dankzij een strenge, maar liefdevolle opvoeding, haar positieve inslag en onvermoeibare discipline kreeg ze haar leven goed op de rails. Op haar oude dag verbaast ze zich erover hoe goed ze het heeft gered als zwaar gehandicapt persoon.  ‘Elke dag feest’ zegt ze in het voorwoord van het boek dat ze schreef over het ‘ambacht van invalide-zijn’. Onder de titel ‘Leven is spelen’ beschrijft Margreet hoe zij in haar jeugd de bouwstenen voor een volwaardig leven kreeg aangereikt.

“We leerden dat verzorgen en verzorgd worden een kwestie is van over en weer geven en ontvangen. Solidariteit en trouw werden vanzelfsprekend. Als mijn oudere broers, die mij ’s avonds altijd naar boven moesten dragen, naar de bioscoop wilden, bood ik bijvoorbeeld aan om op een vroeger tijdstip naar bed te gaan. Ik moest heel veel oefeningen doen om zo recht mogelijk van lijf en leden te blijven. Maar op zondag hoefde ik niet te oefenen, en daardoor heb ik op die dag van de week nog steeds een feestelijk gevoel!”

Markante uitspraken

Bijna 40 geïnteresseerde buurtgenoten kwamen af op de lezing. Markante uitspraken vormden de kapstok zoals: ‘Ben je ’t haasje (je bent machteloos) of ’t heertje (alles kan!) maar ook: “Elk mens is een eiland, je moet er eerst omheen varen voor je weet waar je aan land kunt gaan”.

Veiligheid, vertrouwen en aandacht

Het samenspel tussen Joyce en Margreet kwam mooi naar voren in de ervaringen en voorbeelden die zij deelden. Veiligheid, vertrouwen en aandacht vormen de basis in dit samenspel. Werken vanuit Positieve Gezondheid betekent goed kijken naar wat iemand belangrijk vindt (Margreet vindt eigen regie voeren heel belangrijk bijvoorbeeld) en hoe je dit kunt realiseren, zelf of met de juiste ondersteuning.

Top