actueel

Innovatief Initiatief: App die geneesmiddelen uitlegt

Hoe zorg je dat mensen die laaggeletterd zijn geneesmiddelen goed gebruiken? Met een web applicatie die geneesmiddelen in begrijpelijke taal uitlegt. In april komt ook de mobiele app beschikbaar. Reos adviseurs zien veel innovaties voorbij komen die het verdienen om uitgelicht te worden. Deze creatieve initiatieven bieden prachtige aanknopingspunten voor zorgverbetering. Dit is er één van: Kijksluiter, een initiatief van artsen Afke de Jong en Rob Neeter. 

Hoe helpt Kijksluiter laaggeletterden?
Michelle van den Brink, projectmanager Kijksluiter: “De officiële bijsluiter is een lang en ingewikkeld document, dat voor veel mensen niet goed bruikbaar en weinig begrijpelijk is. Dit geldt vooral  voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Kijksluiter is een bibliotheek van 1.200 videoanimaties, waarin de essenties van een officiële bijsluiter in begrijpelijke spreektaal worden uitgelegd aan een gebruiker. Kijksluiter is volledig gebaseerd op de officiële bijsluiter.”

Wat zijn jullie plannen met de app?
“In de komende maanden zal Kijksluiter nog verder verbeterd worden door de app ook in andere talen te gaan aanbieden. Te beginnen met de talen Engels, Arabisch en Turks.”, vertelt Michelle. “Zodat mensen, die onze taal niet goed spreken ook gebruik kunnen maken van Kijksluiter. Verder voegen we iconen en beelden toe om de begrijpelijkheid voor de doelgroep laaggeletterden te vergroten. En we gaan  de videoanimaties ondertitelen voor mensen die niet goed kunnen horen.”

Waar is de app te verkrijgen?
De webapplicatie is vanaf november 2016 al te bezoeken via www.kijksluiter.nl. Iedere apotheek die een abonnement heeft, kan Kijksluiter aan al zijn patiënten aanbieden. Door middel van een voor de apotheek unieke toegangscode, krijgt de patiënt toegang tot alle beschikbare animatievideo’s via een portaal van de eigen apotheek. De mobiele app is vanaf eind april verkrijgbaar.

Kijksluiter kreeg de prijs voor Beste gezondheidsapp voor iedereen van Pharos.

 

Top