actueel

Meerkracht in Haarlemmermeer verdiept zich in Positieve Gezondheid met Reos

Op verzoek van de koepelorganisatie eerstelijnszorg  Meerkracht in Haarlemmermeer, hebben Piet Overduin en Neline van Toor van Reos meegewerkt aan hun scholingsdag. Naast de kerndisciplines waren ook uitgenodigd: wijkverpleegkundigen, diëtisten en sociaal makelaars. De verbindende factor is het holistische thema ‘Positieve Gezondheid’.  

Spinnenweb van gezondheid
Piet Overduin introduceerde tijdens de scholing het concept Positieve Gezondheid. De essentie van positieve gezondheidszorg is de focus op gezondheidsbevordering in plaats van op ziektebestrijding. Ofwel, kijk naar wat mensen wél willen en kunnen, ondanks hun beperkingen. Positieve Gezondheid omvat meerdere andere, actuele thema’s zoals: zelfmanagement, positieve psychologie met o.a. de coping strategieën (risico- én protectieve factoren), het denken in eigen kracht en de (burger)participatie. De holistische benadering achter Positieve gezondheid is een breuk met het huidig, deficit- en specialisme-denken. 

Machteld Huber ontwikkelde het spinnenweb, die staat voor de zes dimensies van Positieve Gezondheid: de sociale, fysieke en emotionele vermogens van mensen om mee te doen, de lichaamsfuncties, het dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, zingeving en kwaliteit van leven. Mooi is dat patiënten het spinnenweb zelf invullen en zo hun eigen voortgang kunnen volgen. De huisarts of andere professional komt dan in de rol van coach van de patiënt. 

Oefenen met casuïstiek 
In drie ronden werd geoefend met het gebruik van het spinnenweb in concrete cases. Dat viel niet mee. Professionals werden geconfronteerd met een nieuwe werkwijze van inventariseren, met een nieuwe patiëntrol, die tot andere (consult)gesprekken en interventies leidt. Voor velen een interessante ervaring om zo het gebruik van het concept Positieve Gezondheid toe te passen. 

Welzijn op recept
Caroline Edwards van Muijen is in Haarlemmermeer projectleider van Welzijn op recept en licht de principes hiervan toe. Mensen met psychosociale problemen komen vaak onterecht bij de huisarts. Met Welzijn op recept heeft de huisarts de mogelijkheid om deze patiënten via de sociaal makelaar in contact te brengen met activiteiten of personen die aansluiten bij hun interesse.

Peter Rethans is sociaal makelaar bij Meerwaarde voor een aantal wijken in Nieuw-Vennep. Hij geeft een paar mooie voorbeelden: een bewoner die een oude hobby heeft opgepakt in clubverband en iemand die als vrijwilliger weer een zinvolle dagbesteding heeft. Reos adviseert de eerste lijn en gemeenten bij het opstart van Welzijn op recept.

Terugblik
Deelnemers waarderen de scholingsdag met een 7,8 wat volgens Meerkracht hoog blijkt te zijn. In het bijzonder bestaat tevredenheid met de grootschalige, onderlinge ontmoeting en de aansprekende wijze waarop Positieve Gezondheid werd geïntroduceerd. 

Wilt u ook een introductie van Positieve Gezondheid? Bijvoorbeeld tijdens een scholing of beleidsdag? Dat kan! Neem contact op met Piet Overduin of Neline van Toor of bel 071-566 18 18.
 

Top