actueel

Reos partner Alles is Gezondheid

Directeur-bestuurder Marie-Fleur Lobry ondertekende op 17 november een plegde van het nationale preventie programma ‘Alles is Gezondheid’ tijdens de Preventieconferentie in Leiden. Met de ondertekening belooft Reos zich in te zetten om zorg en preventie te verbeteren. Dit doen wij met een krachtige combinatie van advies en begeleiding aan onder andere eerstelijnszorg en gemeenten. Benieuwd naar de inhoud van de pledge? 

 Alles is gezondheid is gericht op een beweging die leidt tot een gezonder en vitaler Nederland. Met deze belofte (‘pledge’) verbindt Reos zich aan het programma. 

Adviseurs van Reos voeren in 2017 programma’s uit om de zorg en preventie rond specifieke thema’s te verbeteren en zo de gezondheid van mensen te beter te maken. Voorbeelden zijn: 

Zorg- en gezondheidsdata inzichtelijk voor  zorggebruikers
In het programma ‘Gezonde zorg, Gezonde regio’ worden zorg-  en gezondheidsdata die zorgverleners vastleggen geschikt gemaakt voor zorggebruikers om gerichte gezondheidskeuzes  mogelijk te maken (Zuid-Holland Noord); 

Medicatie ouderen
Reos begeleidt zorgaanbieders die samen proberen om bij  ouderen  medicatie stapsgewijs en zorgvuldig te verminderen (Zuid-Holland Noord).

 Bijeen brengen zorg en sociaal domein om ‘eigen regie’ te versterken
 Reos brengt partners in de zorg en het sociaal domein bij elkaar om van elkaar  te  leren hoe aan meer eigen regie van cliënten gewerkt kan worden.  Wijkverpleegkundigen, vrijwilligers, de gemeente en zorgprofessionals  vertellen  elkaar hoe zij eigen regie van cliënten versterken en waarom ze dat  belangrijk  vinden. Een eerste bijeenkomst in Leiden onder de titel ‘Synergie op  eigen regie’  (juni 2016) leverde veel herkenning en inspiratie op. In 2017 biedt  Reos het concept op meer locaties aan (Zuid-Holland Noord).

Huisartspraktijken in sociaal zwakke wijken
Reos begeleidt huisartspraktijken in sociaal zwakke wijken om beter om te gaan met patiënten met lage gezondheidsvaardigheden, bijvoorbeeld door de continuïteit van de financiering van de tolkentelefoon en educatie in eigen taal te regelen (Leiden Noord en Alphen aan de Rijn).

Welzijn op Recept in gemeenten
Reos introduceert Welzijn op Recept in gemeenten. De gezondheidszorg wordt ontlast en participatie van mensen met psychosociale klachten wordt bevorderd. Dat gebeurt al in Noordwijk, Warmond, Hoofddorp en Alphen aan den Rijn. In 2017 komen er drie nieuwe plaatsen bij. Welzijn op Recept is een succes in diverse wijken in Leiden; met de gemeente wordt een plan gemaakt om Welzijn op Recept in meer wijken te realiseren

Pragmatische benadering Jongeren op Gezond Gewicht
Reos begeleidt werkgroepen Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Door onze pragmatische benadering werken zorg- en hulpverleners in Leiden, Katwijk, Alphen aan den Rijn, Haarlemmermeer, Aalsmeer en Uithoorn effectief samen aan het bestrijden van overgewicht bij jongeren. Elke werkgroep voert een eigen lokaal specifiek actieplan uit. 

Conferentie ‘Positieve Gezondheid’
Reos organiseert in samenwerking met Alphen op één lijn (regionale organisatie van samenwerkende eerstelijnszorgverleners) en de gemeente in het voorjaar van 2017 een conferentie over ‘Positieve Gezondheid’ in Alphen aan den Rijn. Zorgprofessionals, gemeente en burgers worden enthousiast gemaakt om aan de slag te gaan in hun eigen wijk. 

Alles is gezondheid...

 

Top