actueel

Samenwerking rondom hulpmijders Waddinxveen

Twee van de initiatiefnemers, Krista de Vries (wijkverpleegkundige bij Buurtzorg) en Pauline Dröge (wijkverpleegkundige bij Plicare) vertellen in onderstaand interview over een onlangs gestarte samenwerking rondom hulpmijders in Waddinxveen.



​Bij ketensamenwerking wordt al snel gedacht aan samenwerking met specialisten uit het 
ziekenhuis op één specifiek ziektebeeld. Kunnen jullie vertellen welke weg jullie in Waddinxveen  
bewandelen? 

Pauline Dröge: “In dit hulpmijders project zijn professionals juist bezig met samenwerken op het snijvlak van de zorg en het sociale domein. We gaan uit van een bredere doelgroep, dat kunnen mensen zijn die te maken hebben met GGZ-problematiek, dementie en of ouderen met co-morbiditeit. 

Iemand uit deze doelgroep leeft vaak met meerdere aandoeningen en of wordt geconfronteerd met problemen op andere leef vlakken. Wanneer zo iemand niet makkelijk de juiste ondersteuning inroept, of als iemand niet meewerkt, kan hij of zij behoorlijk uit balans raken. Wat wij zien als professionals is dat deze mensen dan vaak maar op één aspect worden behandeld. Terwijl het juist interessant is om snel iemands complete situatie in beeld te krijgen. Zo kun je zien welke combinatie van factoren een probleemsituatie in stand houdt. Het is nodig dat we met elkaar vragen stellen als - hoe is de sociale situatie van invloed op de ervaren gezondheid van deze persoon?”

Wat was de aanleiding voor dit project?
Krista de Vries: “We ervaren dat de problemen onder hulpmijders toenemen. Dit is met name zo sinds de verandering in de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg die stimuleren dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven. Veel professionals zijn intensief met deze doelgroep bezig zonder dat we het van elkaar weten. We willen voorkomen dat mensen tussen wal en schip terecht komen.

Stemmen wij beter met elkaar af, dan weten we met wie de cliënt een vertrouwensband heeft. Dat kan zijn met een van de behandelaars of een familielid. Via die weg is een persoon vaak veel beter te bereiken. Het kan ook zijn dat familie, buurtbewoners of een wijkagent zich zorgen maken om iemand. Op dit signaal wil je vroegtijdig kunnen reageren. 

We denken dat je met een gezamenlijke aanpak sneller en effectiever kunt uitvragen wat er speelt en wat er al gedaan is. Het geeft beter zicht op waar een cliënt voor openstaat en in tegemoet gekomen kan worden. Zo doen we meer eer aan patiëntvriendelijkheid. Op basis daarvan kunnen wij als professional(s) ook beter onze taken verdelen. We hopen dat een cliënt daar beter mee geholpen is en de organisatie van zorg efficiënter wordt.”

Mooie visie. Hoe willen jullie dat praktisch aanpakken? 
“We hebben eerst partijen om ons heen gezocht die hiermee van doen hebben. Momenteel zijn in een voorbereidingsgroep het Gezondheidscentrum, wijkverpleging, Rivierduinen en de gemeente om input gevraagd. Het proces van draagvlak creëren is in volle gang,” aldus Krista de Vries. 

“Krista de Vries: we zitten hier als vertegenwoordigers van verschillende organisaties; wij zoeken als werkgroep uit wat er nodig is. En het belang daarvan promoten we bij onze achterban.

We hebben onlangs samen met Reos een projectaanvraag binnen gehaald. Wij gaan met behulp van adviseur Nelleke Wouters een zorgpad voor hulpmijders vormgeven. We maken daarbij gebruik van bestaande kennis en een best practice uit Schiedam, die we op maat maken voor onze lokale situatie. We proberen daarbij aan te sluiten bij de bestaande structuren. In dit project is het mogelijk om inwoners zelf te betrekken.

Waddinxveen heeft een Participatie Adviesraad, dat is een vertegenwoordiging van mensen die gebruik maken van WMO-voorzieningen. Zij hebben een grote achterban. We gaan hen betrekken bij de uitwerking van het zorgpad.

Dat klinkt concreet. Hoe gaan jullie om met privacy?
Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden van wat wel mag en we kunnen daarvoor gebruik maken van richtlijnen ontwikkeld door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Rivierduinen”, vertelt Pauline Dröge. “Privacy wordt een onderdeel van het zorgpad.

Belangrijkste uitdaging vinden wij om preventie meer op de agenda krijgen. Nu is het vaak wachten tot het escaleert. Dan loop je als professional tegen een hulpvraag aan wanneer de nood al veel te hoog is. Stel bijvoorbeeld dat een partner weg valt bij een oudere zieke man en een jaar later is een woning helemaal vervuild. Het feit dat de partner van deze man te overlijden komt, zou al voldoende signaal moeten zijn om samen te kijken hoe een goede balans hervonden kan worden.”

Dat is een schrijnend voorbeeld; dit geeft het belang aan van jullie samenwerking. Kunnen jullie aangeven waar jullie samenwerking over een jaar zou moeten staan?
“We weten welke resultaten we willen, ”vertelt Krista de Vries. “Binnen zes maanden is er een zorgpad. Dat willen we komend jaar over meerdere organisaties en zorgverleners kunnen uitrollen. Over een jaar is het voor iedere professionals in Waddinxveen duidelijk hoe je signalen van hulpmijders opvangt en aanpakt. Dan is er effectieve vroeg signalering en minder escalatie bij de mensen. Ook hebben we dan in beeld hoe groot de groep hulpmijders is en welke problemen er spelen. Ook in cijfers is dan aantoonbaar waarom ons project belangrijk is. Door deze informatie te analyseren weten we vervolgens beter waar we ons op kunnen richten en kunnen we gezamenlijk nieuwe producten ontwikkelen gericht op de geïnventariseerde problemen.” We willen aansluiten bij bestaande structuren in de regio, zodat implementatie zo makkelijk mogelijk is. 

Past jullie project in de Triple Aim gedachte?
Pauline: “Daar zijn we niet heel bewust mee bezig, maar als we kijken naar de elementen van Triple Aim past het er wel in.” Door preventie, vroegsignalering en te kijken op welke levensgebieden er problemen zijn die invloed hebben op de ervaren gezondheid (Machteld Huber) proberen we tijdig passende hulp te bieden in de eigen omgeving  en kunnen zo escalaties en daarmee duurdere zorg voorkomen. Dat is prettig voor de persoon en verbetert zo de kwaliteit van de zorg en daarmee ook de kosten. 

Door een betere communicatie en samenwerking tussen de hulpverleners onderling en de mantelzorg maken we het werk voor elkaar prettiger en hulp doelmatiger. 

Wilt u samenwerken met andere zorgorganisaties of het sociaal domein? Bel 071-566 1818 of stuur een e-mail aan Sabine Mira Ferrer, regiocoordinator Midden Holland.
 

Top