actueel

Apothekers in regio Rijnland ontmoeten elkaar op de eerste Algemene Vergadering

Donderdag 16 januari hield de Vereniging Eerstelijns Apothekers Rijnland zijn eerste algemene ledenvergadering. Karin Beuning, nieuw aangetreden als penningmeester, keek vooruit naar 2017 waarin meer apothekers actief zullen zijn in regionale werkgroepen, zoals die van Knooppunt Ketenzorg. De vereniging is klankbordpartner van het NZLO namens de apothekers in de regio geworden.

Tijdens de vergadering bleek dat een aantal onderwerpen die alle apothekers aangaan, zoals intervisie en het meten van kwaliteit aan de hand van indicatoren (GKF3+), zich goed lenen om op verenigingsniveau te regelen. Naast een overzicht van alle lopende projecten, was er ruimte voor scholing. 

Apotheker en privacy
Florien van Woerden-van Poppe, gezondheidsjuriste bij de VvAA, gaf een presentatie ‘Apotheker en privacy’. Ze ging onder andere in op het beroepsgeheim en de hoofdregel om deze te kunnen doorbreken door het vooraf vragen van toestemming aan de patiënt. En ze besprak wat wel en niet mag in de overdracht van gegevens aan andere zorgverleners. Mag je bijvoorbeeld als apotheker informatie aan de huisarts verstrekken als iemand dementerend is? Haar antwoord was dat dit alleen mag bij conflict van plichten en alleen ter voorkoming van ernstige schade aan patiënt of derden. De presentatie riep veel discussie op bij de aanwezige apothekers. De regels zijn vaak moeilijk toepasbaar in de praktijk.

Waardevolle vergadering apothekers
Reggy Smith, apotheker in Alphen, kijkt terug op een waardevolle vergadering: ‘Ik vond het goed om te zien dat er vanuit de hele regio apothekers aanwezig waren hoewel de opkomst altijd beter kan. Er werd op een open manier informatie uitgewisseld en met elkaar gediscussieerd over verschillende onderwerpen die ons allemaal aangaan. Een mooie aanzet van de VER om de verbinding van de apothekers en de farmacie in de regio weer te versterken’. 

Wilt u meer weten? Neem contact op met Monica van Papendrecht

Top