actueel

Extra aandacht voor veranderende wereld in WSV leergang

Werken in een veranderende wereld vraagt continue aanpassing en samenwerking van een wijksamenwerkingsverband (WSV). Om besturen hierin te ondersteunen hebben Rijncoepel en WSV support samen met Reos en Zorg en Zekerheid een leergang voor WSV-besturen ontwikkeld. De pilot begon maart en loopt tot november. Wat zijn de ervaringen tot nu toe?

WSV´s werken dagelijks aan goede en passende zorg en ondersteuning aan inwoners in de regio. Hiervoor is planmatige, doelgerichte en goede samenwerking binnen het WSV en de betreffende zorg- en welzijnspartners nodig. De leergang besteedt aandacht aan dit thema binnen de veranderende wereld waarin het WSV zich beweegt. In een set van vijf dagdelen gaan WSV-besturen aan de slag met vijf verschillende thema´s voor het eigen WSV, namelijk interne en externe omgeving; plannen maken; samenwerken; uitvoeren en monitoren en financieel management.

Momenteel loopt de pilotgroep. De tweede leergang start halverwege juni en loopt tot en met februari 2023. De derde en laatste leergang start september en eindigt tevens in februari 2023. Per leergang is er plek voor ruim vier verschillende WSV-besturen met elk minimaal drie bestuursleden.

Wil je je aanmelden voor een volgende leergang of heb je vragen?
Neem contact op via scholing@wsvsupport.nl of 0252-767099 (Jonathan Baldi)

Fundament bouwen

De eerste drie lesdagen van de pilotgroep zijn achter de rug. Wat zijn tot nu toe de ervaringen? “Door de opleiding wordt ons WSV indirect gedwongen een stap terug naar de basis te doen”, zegt Ruben Snelders, diëtist bij Mind Body Health en vice-voorzitter van WSV Sassenheim. Het vijfkoppige bestuur volgt de pilot en is enthousiast.

“Ons WSV startte rond de tijd dat ook het coronavirus in Nederland kwam. Hierdoor hadden we geen optimale start”, aldus Snelders. “Tegelijkertijd zijn we allemaal zorgprofessionals en niet iedereen heeft bestuurlijke ervaring. Die combinatie maakt dat we geneigd zijn de deadlines van de zorgverzekeraar na te streven in plaats van eigen regie te nemen en missie te bepalen. De opleiding zet ons stil bij wat we doen, waarom en hoe. Dat fundament is van grote meerwaarde.”

Wendy Langeveld

Wendy Langeveld, huisarts bij Huisartsenpraktijk Dijkzicht en voorzitter van WSV Noordwijkerhout, herkent wat Snelders noemt. “Wij bestaan nu bijna een jaar en zijn dus nog geheel in de startende fase. De leerstof sluit mooi aan bij waar wij nu staan en geeft tegelijkertijd tools voor de toekomst. Wat zijn bijvoorbeeld onze sterktes en zwaktes op dit moment? Waar hebben we wel en geen invloed op in het veranderende zorgveld? Door hier jaarlijks bij stil te staan, weten wij hoe de zorg ervoor staat en hoe het WSV er in de wijk op kan inspelen.”  

Kruisbestuiving tussen wijken

Dat verschillende WSV´s tegelijkertijd de opleiding volgen, wordt gewaardeerd. Langeveld: “Het is heel mooi om te zien dat anderen herkennen waar wij tegenaan lopen. Of juist dat andere WSV´s helemaal geen moeite hebben met sommige zaken, zoals contact met de gemeente. Dan merk je dat het van mensen, kennis en functies afhangt.”

Tegelijkertijd vindt Langeveld het inspirerend en handig te zien hoe verschillend iedereen uitdagingen aanpakt. “Wij kunnen de kennis en ervaring van de andere deelnemers heel goed gebruiken. Nu ik de andere zorgprofessionals beter ken, kan ik hen makkelijker en persoonlijker benaderen en wellicht ook op samenwerkingsvlak. We hoeven niet allemaal zelf het wiel uit te vinden.”

Kritische gesprekken

Ruben Snelders

Elkaar inspireren gaat op een heel laagdrempelige manier, vult Snelders aan. “We eten samen, doen gezamenlijke oefeningen, zijn kritisch en bespreken vooral heel veel”, gaat hij verder. “Wat is onze opdracht van de zorgverzekeraar, en hoe dragen we dit zo efficiënt mogelijk uit? In die gesprekken ontstaat indirect een uniforme afstemming over welke rol het WSV in de wijk moet spelen. Dat verbetert de zorg niet alleen in onze wijk, maar in de gehele regio. Daarmee gaat de opleiding veel verder dan enkel de inhoud, en dat is van complementaire meerwaarde.”

“Ik raad dus iedere WSV-bestuurslid aan deze opleiding te volgen”, besluit Snelders. “Het is heel uniek dat zoveel zorgprofessionals ondanks hun drukke en hectische baan een dagdeel vrijmaken om samen te leren.”

Dit artikel is onderdeel van een tweeluik over de leergang WSV-besturen. Dit is het eerste deel. Voor het tweede deel zie: WSV Oegstgeest: 'Wij zijn bewuster van onze positie als WSV' - reos

Top