actueel

Zorgverleners pakken zorg voor mensen met diabetes mellitus voortvarend op

Zorg verbeteren doe je samen. Niet alleen organisatorisch maar zeker ook vakinhoudelijk! Een mooi voorbeeld daarvan is de multidisciplinaire training over koolhydraatarme leefstijl voor patiënten met diabetes mellitus. Praktijkondersteuners en diëtisten uit de regio Zuid-Holland Noord volgden samen een scholing 'Koolhydraatbeperking Streng, Matig, Licht. Welke maat heeft je cliënt?' van Harriët Verkoelen om zowel individueel als gezamenlijk betere zorg te kunnen bieden. Reos adviseurs Marieke van Schie en Neline van Toor organiseerden een multidisciplinaire scholing. 

Dat de training multidisciplinair werd aangeboden bleek een succes! Afgelopen najaar hebben 52 professionals de training gevolgd. En zoals bij samenwerking zo vaak het geval is: één en één blijkt drie. We vroegen praktijkondersteuner Monique Peschier en diëtist Charlotte Leest naar de reden om gezamenlijk de scholing te bezoeken.

Samen optrekken
Jullie begeleiden dezelfde cliënten, is dat reden om gezamenlijk de training te bezoeken? Monique Peschier en Charlotte Leest: “Jazeker, we wilden weten hoe we de begeleiding en advisering voor onze gezamenlijke cliënten met diabetes konden uitbreiden en verbeteren. Zodat je samen als diëtist en POH een behandelpad kunt uitstippelen wanneer een patiënt wil starten met koolhydraatbeperking. Door samen op te trekken, word je meer bewust van wat de andere discipline kan bieden en kun je elkaar beter aanvullen en versterken."

Resultaat van de samenwerking
Zorgverleners gaan voortvarend aan de slag naar aanleiding van de gezamenlijke scholing.  

POH’er Monique Peschier: “Na de scholing heb ik met de diëtiste een stappenplan gemaakt voor als iemand wil starten met koolhydraatbeperking. We hebben vaker overleg, de lijntjes zijn korter. En er zijn zelfs al drie mensen verwezen naar de diëtiste op die manier.”

Diëtist Charlotte Leest: “We hebben naar aanleiding van de scholing besloten om intervisiebijeenkomsten te organiseren met een kleine groep collega’s werkzaam in Leiden Noord. Op deze manier geven we vervolg aan de verdieping van onze samenwerking. En daar hebben we zelf, maar vooral onze cliënten, baat bij!”

Zorg en Zekerheid financierde het project vanuit gelden uit de beleidsregel regionale ondersteuning eerstelijnszorg en kwaliteitsontwikkeling.

Interesse of meer informatie?
Ook interesse in het volgen van deze scholing? Bij voldoende animo kunnen we de training nog eens aanbieden. Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheid om je interesse aan ons door te geven. 

Wilt u meer weten over deze scholing? Neem contact op met Marieke van Schie, adviseur Reos.

Top