actueel

Goed leven met een chronische aandoening

Fysiotherapeut in Leiderdorp

Het aantal mensen met één of meer chronische aandoeningen neemt snel toe. Dat legt een grote druk op het zorgsysteem. De zorg voor mensen met een chronische aandoening moet anders en slimmer worden georganiseerd. Reos adviseert over goede, doelmatige zorg aan mensen met een chronische aandoening.

Ook helpen wij bij het goed implementeren van die werkafspraken, bijvoorbeeld in een zorgsamenwerkingsverband of bij regionale zorgorganisaties. Lees welke initiatieven Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij Goed leven met een chronische aandoening.

Triple Aim als kompas
Juist bij het verbeteren van de zorg voor mensen met chronische aandoeningen is het gedachtegoed van Triple Aim een helder kompas. De actieve rol van de patiënt staat steeds centraler en substitutie van de tweede lijn naar de eerste lijn wordt actief gestimuleerd. 

Zorgverlening bij chronische aandoeningen
Er wordt veel verwacht van eerstelijnszorgverleners in de zorgverlening aan chronisch zieken. Zij:

  • ontwikkelen multidisciplinaire zorgprogramma’s en implementeren deze in de eigen zorgorganisatie;
  • zoeken een nieuwe balans tussen programmatische zorg en een persoonsgerichte aanpak;
  • coachen patiënten op eigen regie waar dat kan; 
  • moeten oog hebben voor risicogroepen met lage gezondheidsvaardigheden;
  • moeten samenwerken met medisch specialisten om overgehevelde taken goed te kunnen oppakken;
  • moeten samenwerken met professionals in het sociaal domein, zodat zij zorgen voor een goed preventief en ondersteunend aanbod voor inwoners en specifiek (risico)patiënten.

Wij adviseren bij innovaties
Reos houdt de innovaties en ontwikkelingen in de chronische zorg actief bij, zodat we regionale partners goed kunnen adviseren. We brengen relevante partijen uit de nulde, eerste en de tweede lijn bijeen. We adviseren bij innovaties en zorgen dat ambities en goede voornemens worden vertaald in concrete multidisciplinaire werkafspraken.

Substitutie
Vanuit die rol willen we in 2018 inzetten op, en een actieve rol spelen in, het realiseren van substitutie. Daarbij zijn we proactief in het signaleren van subsidiemogelijkheden en het schrijven van voorstellen. Onder meer om substitutie te stimuleren en de slagingskans te vergroten. 

Van gespecialiseerde zorg naar eerstelijnszorg
In gesprek met de eerste- en tweedelijnszorg willen we zorgvuldiger bekijken waar gespecialiseerde zorg echt meerwaarde heeft. En welke patiënten evengoed of beter kunnen worden begeleid en behandeld in de eerstelijnszorg. Het is aan de eerste lijn om na te gaan waar zij taken kan overdragen aan het sociaal domein. Meer hierover in ons programma ‘Verbinden zorg, welzijn en preventie in de wijk’  

Verandering van leefstijl
Tegelijkertijd willen mensen met een chronische aandoening steeds meer zelf doen. En door verandering van leefstijl een chronische aandoening uitstellen of voorkomen. Meer hierover in ons programma ‘Effectief eigen regie en patiëntenparticipatie realiseren ’

Wilt u ook werk maken van goede doelmatige zorg aan mensen met een chronische aandoening? En wilt u weten wat Reos voor ú kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met Hanneke Zandbergen, telefoon: 071 - 566 18 18.

Lees welke initiatieven Reos in 2018 adviseert en begeleidt bij Goed leven met een chronische aandoening.

Top