actueel

Huisartsen Coöperatie Amstelland pakt blended care voortvarend op

Consulten worden steeds meer gecombineerd met zorg via internet. Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ van de Huisartsen Coöperatie Amstelland (HCA) kunnen aan de slag met de implementatie van blended care in de huisartsenpraktijken. Daar ging een zorgvuldig voortraject aan vooraf. Wat zijn de belangrijke factoren om bij stil te staan alvorens het invoeren van e-health in de huisartsenpraktijken? Reos begeleidde de werkgroep GGZ van de HCA vanaf de start. Welke wegen zijn bewandeld? Wat zijn de belangrijkste lessons learned en wat zijn de succesfactoren? 

Fase I
Verkenning e-health
De werkgroep GGZ van de HCA heeft eerst een verkenning uitgevoerd. Zij stonden stil bij de definitie: Wat is e-health precies, hoe werkt het en wat levert e-health op voor de GGZ? Ze onderzochten de mogelijke succesfactoren en valkuilen: waar moeten we eigenlijk op letten als we daadwerkelijk met e-health aan de slag willen gaan? De werkgroep heeft zich door het Trimbos instituut op de hoogte laten brengen van de systematiek van e-health en de beoordeling van programma’s en aanbieders daarvan. Dit heeft zij gecombineerd met de eigen visie op GGZ in de huisartsenpraktijk. Dit gaf een helder beeld van de wensen en mogelijkheden. 

Fase II
Selectie aanbieder
Voor de selectie van de best passende e-health aanbieder is een gedetailleerde eisenlijst opgesteld, bestaande uit maar liefst 26 items. Thema’s waar de werkgroep en Reos per aanbieder naar gekeken hebben, zijn de visie waaruit het aanbod is opgesteld, de onderbouwing, de cliënt interface en de mogelijkheden voor implementatie en training, rapportagemogelijkheden en zakelijke aspecten. Door middel van een voorselectie en enkele voorgesprekken bleven uiteindelijk drie aanbieders over waar de werkgroep een zorgvuldige vergelijking tussen wilde maken. 

Reos adviseur Monica van Papendrecht organiseerde een middag waarop de drie aanbieders hun e-health toepassing presenteerden. Door verschillende aanbieders te scoren op de genoemde dimensies kon een goede onderlinge vergelijking worden gemaakt. Om ook cliëntenervaringen in de keuze mee te nemen, is een POH GGZ betrokken die al enige tijd werkte met e-health. Voor de HCA is MindDistrict als best passende aanbieder uit de bus gekomen. 

Fase III
Randvoorwaarden
Tijd om het complete plaatje rondom het gebruik van e-health in te richten. Daar komt diagnostische ondersteuning bij, de mogelijkheid van consultatie en de begeleiding van deze activiteiten door de kaderarts GGZ en POH GGZ. De HCA heeft ervoor gekozen om de uitvoering regionaal zorgvuldig te begeleiden en investeerde daarom in training, vraagbaakfunctie, feedback en intervisie van POH GGZ. Iedere huisarts en POH GGZ ontvangt een training voor het gebruik van MindDistrict en op het POH GGZ platform is e-health standaard onderwerp van gesprek. Intussen zijn de eerste trainingen gegeven en de eerste e-healthmodules afgerond. Als alles wat je aandacht geeft groeit, zijn de resultaten iets om naar uit te kijken. 

Nu is de tijd aangebroken om aan de slag te gaan met blended care. Na anderhalf tot twee jaar wil de Huisartsen Coöperatie Amstelland evalueren.  

Ook aan de slag met e-health of wilt u meer weten?  Dan kunt u contact opnemen met Neline van Toor.

Zorg en Zekerheid financierde de Reos adviseur vanuit gelden uit de beleidsregel regionale ondersteuning eerstelijnszorg en kwaliteitsontwikkeling.

Top