actueel

Verwijzing naar Fietsmaatjes levert energie op

Genieten en lekker in je vel zitten is net zo belangrijk als medisch gezond zijn. Welzijn op recept is een concrete uitwerking van Positieve Gezondheid. Reos adviseert huisartsen en gemeenten bij de opstart en de implementatie van Welzijn op recept. Huisartsen verwijzen door naar de welzijnscoach, die met de persoon zoekt naar een zinvolle invulling van het dagelijkse leven. Een voorbeeld is het project Fietsmaatjes van voormalig huisarts Ben Crul in Leiden-Noord.

“Fietsmaatjes gaat samen met mensen, die dat niet meer zelfstandig kunnen, naar buiten om actief te bewegen zonder dat dit veel inspanning vraagt. Anderhalf jaar geleden kwam Ben Crul, voormalig huisarts in Leiden, op het idee om Fietsmaatjes op te zetten in Leiden en Leiderdorp naar gelijknamige initiatieven in de Duin- en Bollenstreek. Zelf is hij fervent wielrenner. Hij zette de organisatie professioneel op en zocht sponsoren om duofietsen te financieren. 

Gast en vrijwilliger op de duo-fiets
Mevrouw Monsjou kan niet zelfstandig fietsen. Zij en vrijwilliger Luisa de Bruin maken dankbaar gebruik van dit initiatief. Zij fietsen bijna wekelijks met elkaar in en rond Leiden. “Juist de plekjes waar je met een auto of bus niet zo snel komt, zijn het mooiste”, zegt mevrouw Monsjou. Zij  knapt erg op van de fiets ritjes: “ Ik vind het heerlijk om te wandelen of te fietsen. Deze winter hebben we samen de route van de Leidse muurgedichten gefietst. Tussendoor stoppen we graag voor een kop koffie.”

Behalve bewegen ook veel plezier
Luisa de Bruin is vorig jaar in contact gekomen met mevrouw Monsjou. Zij was zelf enthousiast tourfietser maar een schouderoperatie bracht daar verandering in. Toen zij hoorde van Fietsmaatjes melde zij zich aan als vrijwilliger. Het initiatief brengt haar ook veel plezier. Luisa: “Mevrouw Monsjou en ik hebben gedeelde interesses en we krijgen beiden veel energie van het fietsen. Ook op straat reageren mensen positief op de duofiets. Mensen worden er vrolijk van en willen best even helpen als je ergens vast komt te zitten of een stijl bruggetje opgaat”. 
Marja Termeulen van Fietsmaatjes coördineert samen met haar collega Hugo Heitmeijer het fietsproject in Leiden Noord. “Gast en vrijwilliger fietsen samen naast elkaar op een elektrisch ondersteunde duofiets. Ze zijn samen actief, maken een praatje en genieten intussen buiten. 

Fietsmaatjes mooi verwijskanaal voor eerstelijnszorg
Ook jongeren die ziek zijn of mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking kunnen verwezen worden naar Fietsmaatjes” vertelt Marja Termeulen. Zij matcht gasten en vrijwilligers. “Mensen die al jaren niet meer buiten zijn geweest, komen zo uit hun isolement. Ook kunnen mensen, die van fietsen en buiten houden, lekker willen bewegen en hun netwerk willen uitbreiden, als vrijwilliger actief worden. Zo snijdt het mes aan twee kanten”. Welzijn op recept is een mooi verwijskanaal voor de eerstelijnszorgverlener. Patiënten kunnen ook rechtstreeks contact opnemen met Fietsmaatjes.

Meer informatie: www.fietsmaatjesleidenleiderdorp.nl. 

Reos helpt realiseren dat het medisch domein en het sociaal domein goede samenwerkingsafspraken maken die de gezondheid en welzijn van inwoners verbeteren. Reos denkt tevens mee in het landelijke kennisnetwerk Welzijn op recept. 

Door Welzijn op Recept ontstaat er een betere verbinding tussen de huisartspraktijken en de welzijnsorganisaties. Uit onderzoek in Nieuwegein naar Welzijn op recept blijkt dat mensen zich na tussenkomst van Welzijn op recept zich gezonder voelen, meer zelfvertrouwen hebben, zichzelf beter kunnen redden en meer toekomstperspectief hebben (N=204).
 
Wilt u ook starten met Welzijn op recept in uw gemeente? Wij hebben de kennis en de expertise om te helpen bij een goede opstart. Wij helpen u met het opstellen van een plan van aanpak, het benoemen van de gewenste effecten en treden op als sparringspartner tijdens de uitvoering. Neem contact op met Judith Ruijs, adviseur Reos. 

Lees het interview met Erik Kramer in Zorgenz.

Lees ook een eerder gepubliceerd interview door Reos over Welzijn op Recept in Noordwijk.

Zorg en Zekerheid en gemeenten steunen Welzijn op recept. De Reos-adviseur adviseert huisartsen en welzijnsorganisaties bij de opstart van het project. Zorg en Zekerheid betaalt dit advies vanuit ondersteuningsgelden. De gemeenten financieren de inzet van de welzijnscoaches.

Top