focusthema's

Armoede en bestaansonzekerheid

Armoede en bestaansonzekerheid. Het zijn onderwerpen die steeds meer op de kaart staan, maar al jarenlang spelen in Den Haag. De kans om op te groeien in een arm gezin is hier 1,5 keer hoger dan gemiddeld in Nederland. Armoede is geconcentreerd in bepaalde wijken van de stad.

(bron CBS Armoedescan Den Haag)

Ziek van geldzorgen
Armoede en gezondheid hebben invloed op elkaar. Wie zich zorgen maakt over geld, heeft meer last van stress. En dat kan weer zorgen voor ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, osteoporose en verstoring van het immuunsysteem. Er lijkt ook een verband te zijn tussen financiële problemen en psychische klachten, zoals piekeren, depressie of angststoornissen. Langdurig afhankelijk zijn van bijstand en niet kunnen meedoen in de samenleving vergroten daarnaast de kans op sociale uitsluiting. 

Armoede en het (jonge) kind
Opgroeien in armoede kan negatieve invloed hebben op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Denk aan problemen als overgewicht, hechtings- en opvoedproblematiek. (Eerstelijns)professionals in zorg en welzijn zien en horen dit in hun spreekkamers.

De rol van Reos
Reos werkt samen met zorgorganisaties, de zorgverzekeraar, gemeenten en welzijn aan een gezondere regio, met de juiste zorg op de juiste plek. We kijken met een brede blik en vinden het daarom belangrijk oog voor deze thematiek te hebben. Met een 3-delige nieuwsbrievenreeks over armoede willen we goede voorbeelden delen vanuit de regio Haaglanden en eerstelijnsprofessionals praktische handvatten bieden. 

De nieuwsbriefspecial over de Regio Haaglanden direct in je inbox ontvangen?

Meld je aan 

 

Meer inspiratie?

  • Het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht maakte een handreiking over signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen bij geldzorgen.
    Ook kun je een gratis e-learning volgen voor paramedici met accreditatiepunten
  • Wat betekent armoede voor mensen die erin leven? Wat kunnen beleidsmakers van hen leren? Luister deze podcast met Tim ‘S Jongers of lees zijn boek Beledigende Broccoli. Over goedbedoelde interventies, die de plank misslaan als zij niet aansluiten bij de leefwereld van de mensen waar het om gaat.
  • Na een aanvraag van een hulpverlener kunnen aankomende ouders terecht bij de BabyBullenBank. Hier kunnen zij voor een kleine prijs tweedehands spullen voor hun baby te kopen, zoals kleertjes, een ledikant, een kinderwagen of een badje.
  • Professionals kunnen bij Stichting Lotje een aanvraag doen voor hulpgoederen of, in uitzonderlijke gevallen, een eenmalige financiële bijdrage. De stichting is bekend van de paarse kasten bij diverse wijkcentra en CJG’s. Daarin is gratis goede kleding te vinden voor kinderen die het nodig hebben.
  • Hulpverleners en aankomende ouders zelf kunnen een aanvraag doen bij Stichting Babyspullen voor zogenaamde babystartpakketten. Deze pakketten bevatten nieuwe en gebruikte babyspullen.
  • Soms is er thuis te weinig geld om een verjaardag van een kind te kunnen vieren. Stichting Jarige Job ondersteunt deze gezinnen met een verjaardagsbox. Ouders en hulpverleners kunnen een aanvraag doen.
  • Het Loket voor jonge moeders en vaders biedt ondersteuning bij jong ouderschap. Mensen kunnen zelf contact met het loket opnemen, maar ook hulpverleners kunnen er terecht voor overleg of om iemand aan te melden.
Top