focusthema's

Armoede en bestaansonzekerheid

Armoede en bestaansonzekerheid. Het zijn onderwerpen die steeds meer op de kaart staan, maar al jarenlang spelen in Den Haag, en dus ook in de praktijk van eerstelijnsprofessionals. De kans om op te groeien in een arm gezin is hier 1,5 keer hoger dan gemiddeld in Nederland. Armoede is geconcentreerd in bepaalde delen van de stad; Schildersbuurt, Transvaalkwartier, Moerwijk, Bouwlust en Vrederust, Groente- en Fruitmarkt en de Stationsbuurt.

(bron CBS Armoedescan Den Haag)

Ziek van geldzorgen
Armoede en gezondheid hebben invloed op elkaar. Wie zich zorgen maakt over geld, heeft meer last van stress. En dat kan weer zorgen voor ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, osteoporose en verstoring van het immuunsysteem. Er lijkt ook een verband te zijn tussen financiële problemen en psychische klachten, zoals piekeren, depressie of angststoornissen. Langdurig afhankelijk zijn van bijstand en niet kunnen meedoen in de samenleving vergroten daarnaast de kans op sociale uitsluiting. 

De rol van Reos
Reos werkt samen met zorgorganisaties, de zorgverzekeraar, gemeenten en welzijn aan een gezondere regio, met de juiste zorg op de juiste plek. We kijken met een brede blik en vinden het daarom belangrijk oog voor deze thematiek te hebben. Met een 3-delige nieuwsbrievenreeks over armoede willen we goede voorbeelden delen vanuit de regio Haaglanden en eerstelijnsprofessionals praktische handvatten bieden. 

In de eerste nieuwsbrief aandacht voor geldstress & de eerstelijn. Bekijk de webversie van de nieuwsbrief.

De nieuwsbriefspecial over de Regio Haaglanden direct in je inbox ontvangen?

Meld je aan 

 

Meer inspiratie?

  • Het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht maakte een handreiking over signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen bij geldzorgen.
    Ook kun je een gratis e-learning volgen voor paramedici met accreditatiepunten
  • Wat betekent armoede voor mensen die erin leven? Wat kunnen beleidsmakers van hen leren? Luister deze podcast met Tim ‘S Jongers of lees zijn boek Beledigende Broccoli. Over goedbedoelde interventies, die de plank misslaan als zij niet aansluiten bij de leefwereld van de mensen waar het om gaat.
  • Gemeente Den Haag heeft verschillende initiatieven op het gebied van geld en schulden. Je vindt hier een overzicht van wat er allemaal is. Van Helpdesk Geldzaken tot hulp bij hoge energiekosten en fondsen voor schoolkosten.
  • Misschien komt je patiënt of cliënt wel in aanmerking voor de Haagse Zorgverzekering, oftewel de VGZ-minimapolis? Het Eigen Risico is hierbij verdeeld over de maandlasten zodat mensen dit bedrag niet in een keer hoeven op te hoesten. De gemeente betaalt, afhankelijk van leeftijd en inkomen, een deel van de premie.
  • Heb je een patiënt/ cliënt die tussen wal en schip dreigt te vallen? Sociale Fondsen Den Haag biedt hulp bij acute financiële nood. Professionals van welzijn kunnen hier een aanvraag doen.
Top