thema's

Gezonde zorg, Gezonde regio (GzGr)

Door slim gebruik van onze data en technologie kunnen wij patiënten beter adviseren, zorgverleners ontlasten én ondoelmatige zorg opsporen en oplossen. Voor zorgverleners die anders willen werken, zonder dat zij daarvoor éxtra moeten investeren.

Patiënten adviseren en zorgverleners ontlasten

Zorgverleners gebruiken data om patiënten een advies op maat te geven over mogelijke behandelingen. Zo kunnen patiënten en zorgverleners beter samen keuzes maken. Door slim gebruik te maken van data kunnen onnodige doorverwijzingen worden voorkomen. Zo zorgen we voor de juiste zorg op de juiste plek. Door de beschikbare data te analyseren, kunnen we opsporen waar de zorg sneller of beter kan en voorkomen we ondoelmatige zorg. Dat gebeurt altijd op basis van een vraag uit de praktijk.

Waarom GzGr?

De komende twintig jaar zal het aantal 75-plussers verdubbelen, het aantal 90-plussers verdrievoudigen en het aantal 100-plussers verviervoudigen. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met (een combinatie van) chronische ziekten toe, doordat ouderdom gepaard gaat met deze ziekten, een ongezonde leefstijl van veel Nederlanders en/of steeds betere behandeling beschikbaar is.

Hoe werkt het in de praktijk van de zorgverlener?

Tijdens een gesprek in de behandelkamer noteert een zorgverlener gegevens (data) over een patiënt in het eigen systeem van de praktijk (het Zorg Informatie Systeem). Bijvoorbeeld over de medicijnen die een patiënt gebruikt. Deze gegevens kan de zorgverlener bij een later gesprek of behandeling weer nodig hebben. De data van de patiënt kunnen worden vergeleken met landelijke data. Met behulp daarvan kan de zorgverlener een advies op maat aan de patiënt geven.

Meer weten over GzGr?

Op de website gzgr.nl vind je meer informatie over het programma, de betrokken oganisaties en partners en actuele berichtgeving.

GzGr houd je graag op de hoogte over slim data gebruik in de zorg. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief, dan ontvang je (onregelmatig) een e-mail als er ontwikkelingen te melden zijn.

Netwerkkaart

Op de Netwerkkaart vindt u de beroepsnetwerken en themanetwerken uit de eerstelijnszorg in Amstelland Haarlemmermeer, Midden-Holland en Zuid-Holland Noord. In een later stadium voegen we ook andere typen netwerken toe.

Een krachtenbundeling van zorgprofessionals is een voorwaarde om samenhangende zorg te organiseren. Adviseurs van Reos begeleiden vele van deze netwerken.

Wilt u dat uw netwerk ook gevonden wordt door andere (zorg)professionals? U kunt uw regionale netwerk aanmelden voor deze kaart. Stuur een e-mail aan Marieke van Schie, aanspreekpunt netwerkvorming.

Top