Wat kan e-health betekenen voor patiënten?

Digitale zorg staat hoog op de agenda bij de Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland heeft digitale zorg hoog op de agenda staan. De federatie ziet digitale zorg als een hulpmiddel voor meer eigen regie, beter zelfmanagement, gemak, betere kwaliteit van leven en meer inzicht in eigen zorg en mogelijkheden, waardoor beter passende zorg mogelijk wordt.

Digitale zorg helpt patiënten hun gezondheid te verbeteren door bijvoorbeeld internettherapie, beeldbellen met de huisarts of telemonitoring met de cardioloog. Aan de andere kant biedt online inzage in het medisch dossier door de patiënt mogelijkheden om de actuele gezondheidssituatie te volgen. In de toekomst gaat dit via een persoonlijk gezondheidsomgeving.

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een app of website waarin alle medische gegevens van de patiënt staan. Dit kunnen gegevens over medicijnen zijn, maar ook een verslag van een huisartsenbezoek. Patiënten kunnen ook zelf gegevens toevoegen, zoals gewicht of bloeddruk. 

Ook zorgverleners kunnen de medische gegevens inzien wanneer de patiënt daarvoor toestemming heeft gegeven. In spoedsituaties kan dit levensreddend zijn, omdat zorgverleners zicht hebben op de actuele situatie. Zorgverleners kijken alleen in het dossier wanneer het nodig is.

Top